Noored võltsisid raha ja rüüstasid kalmistul haudu

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris Riia maantee kalmistul vandaalitsenud noorukid jäid vahele juba paar päeva hiljem ning on nüüd ka karistuse kätte saanud.
Veebruaris Riia maantee kalmistul vandaalitsenud noorukid jäid vahele juba paar päeva hiljem ning on nüüd ka karistuse kätte saanud. Foto: Marko Suurmägi

Oktoobri algul sai Viljandi kohtumajas karistuse kätte kurjategijate kamp, kelle paturegistrisse mahuvad nii tavalised poevargused kui vandaalitsemine kalmistul.


Seitse kohtualust, kellest vanimal on aastaid 28 ja noorimal 16, pidid vastust andma hulga seaduserikkumiste eest. Avalikku huvi on neist varem pälvinud Riia maantee kalmistu rüüstamine, millega 19-aastane Jaan Kukk, 18-aastane Martin Neudorf ja 16-aastane Kermo said hakkama tänavu veebruaris.

Kohtuotsuse järgi lükkasid noored ümber 22 ja lõhkusid üheksa hauatähist. Lisaks lõid nad puruks kolm laternat.

Politsei sai purjuspäi tegutsenud pättidele paari päevaga jälile  ja kaks neist veetsid kinnivõtmise järel öö arestikambris.

Valeraha kulutati kolm päeva


Kamba teine tähelepanu äratav kuritegu oli rahavõltsimine. Praegu 16-aastane Raino tegi 500-krooniseid kupüüre koopiamasinaga tänavu 8. ja 9. märtsil ning värskelt trükitud raha läks kohe ka käiku.

Juba 8. märtsi õhtul sokutas Martin Neudorf ühe võltsitud rahatähe taksojuhile, kes oli ta Viljandis Kantreküla A ja O kaupluse juurest Olerexi tanklasse sõidutanud. Vaid paar tundi hiljem, 9. märtsi öösel ostis Raino Olerexi tanklast valeraha eest kaupa.

9. märtsi õhtuks oli seltskond jõudnud Järvamaale ning Raino maksis kopeeritud rahatähega nelja bussipileti eest, et sõita Türilt Paidesse.

10. märtsi südapäeval tasus Martin Neudorf valerahaga Järvamaal Anna küla bensiinijaamas, kus poisid sama päeva õhtul ka vahele jäid. Seekord oli maksja Raino. Tankla töötajad võtsid talt ilmselgete võltsimistunnustega raha ära ja kutsusid politsei.

Varastasid vägijooke

Ülejäänud kuriteod, mille eest kamba liikmed karistuse said, on juba tavalisemad.

Jaan Kukk, Martin Neudorf, 28-aastane Margo Neudorf ja Kermo tunnistati süüdi kallaletungis ühele noormehele. 5. jaanuaril lõid nad ohvrile rusikaga näkku ja lõhkusid ära tema prillid.

Lisaks muule kallutas Kukk alaealisi alkoholi tarvitama, Martin Neudorf aga varastas korduvalt ja püüdis tagatipuks põgeneda, kui teda vahistamise järel kohtust arestimajja konvoeeriti.

27-aastane Janek Lauk sai karistuse varguse ja kuriteole kaasatõmbamise eest, sest veenis toona alaealist Martin Neudorfi ja 15-aastast Johanit koos endaga Vaksali tänava Maxima kauplusest alkoholi varastama. Kohus mõistis varguses süüdi ka Johani.

KARISTUS
Seitsmest süüdimõistetust kolm läks vangi.
• 18-aastasel Martin Neudorfil tuleb koos varem tingimisi
määratud ja kandmata karistustega vanglas veeta
kaks aastat kolm kuud.
• 16-aastane Kermo mõisteti seekordsete süütegude eest
vangi kaheks kuuks, kuid koos varasema ärakandmata
karistusega tuleb tal trellide taga veeta seitse kuud 28
päeva.
• 27-aastast Janek Lauku karistas kohus kahekuulise vabadusekaotusega.
• 28-aastasel Margo Neudorfil tuleb kuue kuu jooksul teha
180 tundi üldkasulikku tööd.
• 19-aastane Jaan Kukk peab 356 tundi üldkasulikku
tööd tegema kaheksa kuu jooksul.
• 16-aastane Johan pääses 1500-kroonise karistusega.
• 16-aastast Rainot karistas kohus kaheaastase tingimisi
vangistusega kaheaastase katseajaga.
Allikas: Tartu maakohus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles