Muuseumiöö tõi Hüpassaarde elu

, Suure-Jaani valla avalike suhete spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva õhtul said huvilised Viljandimaal uudistada viit muuseumi, nende hulgas heliloojate Kappide ja Mart Saare majamuuseumi Suure-Jaani vallas.

Muuseumiöö selleaastasest juhtlausest «Öös on aardeid» lähtuvalt võib öelda, et Suure-Jaani aare on seniajani Kappide suguvõsa, kelle tegutsemist oleme nautinud juba rohkem kui sada aastat. Seekord tähistati Kappide majamuuseumis Joosep Kapi 178. sünniaastapäeva.

Kui eelmisel sajandil tõi Hüpassaarde Mart Saare majamuuseumi noori muusikuid kadunud Johannes Jürisson, siis nüüd on muuseumi heaks haldjaks saanud Riina Roose. Tänu temale kihas muuseumiööl Hüpassaare metsade vahel saja-aastases majas vilgas elu. Enamik esinejaid ja külalisigi oli tulnud Tallinnast, aga suur bussitäis ka Viljandist.

Ilm ei soosinud pikniku pidamist ja läbi avatud akende muusika kuulamist. Rahvas kogunes muuseumitubadesse ja köökigi. Esinesid Tallinna linnateatri näitlejad Andero Ermel, Indrek Ojari, Veiko Tubin ja Kristjan Üksküla ning muusikud Martti Raide, Jaak Jürisson ja Jaak Johanson.

Pealinnast tulnutele pakkusid meeldivat lisa kultuuriakadeemia ja Viljandi muusikakool. Kultuuriakadeemia koor Jana Perensi juhatusel laulis nii kitsukeses toas kui muuseumi õuel ning õpilased musitseerisid klaveril, kitarril, viiulil ja flöödil. Kõik kohalolijad said ka ise laulda — Jaak Jürisson saatis orelil ning Riina Roose ja Jaak Johanson olid eeslaulja rollis.

Ühislaulmise kõrval tekitasid mõnusat elevust mõned etteloetud kohad Mart Saare kirjadest, mis ta oli Peterburist koju saatnud. Muu kõrval saadi teada, kui palju ja mis muusikat noor Saar seal kuulas ja kui pingsalt õppis. Kirjatekstide vahele kirjutatud muusikakatkeid esitas Martti Raide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles