Euroopa Nõukogu keelaks koolides traadita side

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni seisukoha järgi ei tohiks noor inimene mobiiltelefoniga üle kooliläve astuda.
Euroopa Komisjoni seisukoha järgi ei tohiks noor inimene mobiiltelefoniga üle kooliläve astuda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste tervist ning tuleks koolides keelata.

Komisjon uuris kahju, mida need tehnoloogiad võivad tekitada inimeste tervisele, ning jõudis järeldusele, et laste kaitsmiseks tuleks kohe midagi ette võtta, kirjutas «The Telegraph».

Raportis viidati asjaolule, et ohtlikud on ka juhtmeta telefonid ja beebimonitorid, mis rajanevad samasugusel tehnoloogial ning mida kasutatakse paljudes kodudes.
Kardetakse, et traadita internetiühendusega seadmete elektromagnetkiirgus võib põhjustada vähki ja mõjutada arenevat aju.

Järelduses seatakse kahtluse alla maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnang, et elektromagnetväljad ohustavad inimese tervist vähe või ei ohusta üldse.

Tervishoiutöötajad ja telekommunikatsiooni asjatundjad on jagunenud mobiiltelefonidest ja muudest traadita seadmetest lähtuvat ohtu hinnates kahte leeri. Briti mobiilside ja tervishoiu uurimisprogrammis toodi 2007. aastal esile, et mobiiltelefonide ja tervishoiuriskide vahel ei ole mingit seost, ent praegu on käsil mobiiltelefonide pikaajalise mõju põhjalikum uuring.

Teisedki uurijad on leidnud, et mobiili lühiajalise kasutamise ja vähi vahel seost pole. Eelmisel aastal avaldatud põhjalikus epidemioloogilises uuringus jõuti järeldusele, et mobiili kümneaastane kasutamine ei suurenda vähiriski.

Mobiilside ja tervishoiu uurimisprogrammi esindaja professor Les Barclay ütles, et kõnealuse valdkonna kahjuliku mõju kohta on vähe tõendeid. «Pean ilmseks liialduseks keelata koolides kasutada mobiile ja traadita internetiühendust,» sõnas ta.

Londoni Imperial College’i professor Paul Elliot märkis: «On tekkinud küsimused, kas mobiiltelefonidel võivad olla kognitiivsed tagajärjed ning kas need võivad mõjutada und.»
Tema juhib ulatuslikku rahvusvahelist mobiiltelefonide kasutamise pikaajalise mõju uuringut, millesse on kaasatud 200 000 inimest.

«Mobiiltelefonide tehnoloogia on ilmselgelt kasulik, ent me peame kindlaks tegema tervisemõjud. Et laste puhul pole neid seni uuritud, tuleb seda kindlasti teha. Niikaua on soovitav kasutada mobiili võimalikult vähe,» lisas Elliot.

Briti terviseameti eestkõneleja kinnitas, et uuritakse kõiki teaduslikke materjale: «Meie soovitused on endised. Lapsed peaksid mobiiltelefoni kasutama ainult tähtsatel juhtudel ning kõned peaksid olema võimalikult lühikesed.»

Käsud ja keelud

Euroopa Komisjon jõudis järeldusele, et liikmesriigid peaksid
• kehtestama mobiiltelefoni tekitatavate ja teiste niisuguste mikrolainetega kokkupuutumise piirmäärad
• paigaldama toodetele märgistuse, mis viitaks elektromagnetväljale ning terviseriskidele
• keelama koolides mobiiltelefonide ja traadita internetiühenduse kasutamise
• korraldama lastele ja noortele teavituskampaaniaid, teavitamaks neid seda laadi seadmete kasutamisega kaasnevatest terviseriskidest
• tõhustama ohutumate antennide ja mobiiltelefonide uurimist.
 

Allikas: Tarbija24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles