Leedulased tutvustavad oma rahvamuusikat

, muusikaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

13. ja 14. mail on Viljandi kultuuriakadeemia muusikaosakonnas külas Klaipeda ülikooli kunstide teaduskonna õppejõud.

Osakonna juhataja professor Vytautas Tetenskas peab loengu leedu pärimusmuusikast. Tetenskas on musitseerinud koos paljude orkestrite ja ansamblitega nii kodu- kui välismaal ning lisaks teinud arvukalt plaadistusi.

Teda peetakse ka üheks suuremaks birbyné spetsialistiks. See on leedu rahvuslik puupuhkpill, millel on ühekordne lesthuulik ja sarvest tehtud kõlalehter. Eriliselt kõlav tämber on midagi klarneti ja sopransaksofoni vahepealset.

Seda huvipakkuvat pilli saab kuulata homme kell 19 Jaani kirikus kontserdil, kus lisaks Tetenskasele musitseerib veel kolm leedu muusikut Dainora Sugintiene, Valentina Vadokliene ja Irena Pečiuriene, kõik tunnustatud interpreedid ja õppejõud.

Viiuldaja Dainora Sugintiene on lõpetanud Klaipeda ülikooli pärimusmuusika erialal ning 1991. aastast õpetanud Klaipedas Juozas Gruodise muusikakoolis. Ta on asutanud folkansambli Sodžis, mis on teinud ohtralt plaate ning andnud kontserte kodu- ja välismaal.

Sopran Valentina Vadokliene on Klaipeda ülikooli kunstide teaduskonna professor ja lauluosakonna juhataja, kes esineb regulaarselt kammerorkestrite ja instrumentaalansamblitega, kandes ette oratooriume, kantaate ja missasid.

Pianist Irena Pečiuriene on lisaks õppejõutööle aktiivselt tegev interpreedina. Ta on hinnatud kontsertmeister ja ansamblipartner mitmes kollektiivis ning on võitnud auhindu rahvusvahelistel võistlustel.

Külalised esitavad mitmekülgse leedu rahvamuusika kava, kus kõlab sekka mõni klassikalise muusika pärl Händelilt, Gluckilt ja Offenbachilt. Kontsert on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles