Kommentaar: Veel üks festival

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi suvine muusikaelu läheb üha mitmekesisemaks. Kui pärimus- ja vanamuusikafestival on ammu kanda kinnitanud ning «Rock Rampki» kogub tuure, siis sel suvel saavad oma jao kätte ka keskealised eurodiskosõbrad.

Juuliks plaanitav retrofestival pole maailmas muidugi midagi uut: juba pikka aega on 1980. aastate muusikuid Euroopas pakettidena eri paikades lavale toodud, sest kuigi neil kõigil on vanast ajast oma fännid olemas, ei veaks enamik sooloartistina suurt vabaõhukontserti välja. Viis-kuus kunagist staari või rohkemgi ühe õhtu jooksul on hoopis teine tubak.

Siinse retrofestivali esinejate valik erineb küll suuresti sellest, mida võib kohata Lääne-Euroopas: Viljandisse tulevad eelkõige Kesk-Euroopa muusikud, keda on saatnud edu peamiselt Austrias, Saksamaal, Šveitsis ja Skandinaavias.

Selliseid ülemaailmse haardega minevikustaare nagu tänavu Inglismaal ja Šotimaal peetaval festivalil «Re­wind» üles astuvad Human League, Kim Wilde, ABC, Howard Jones ja Bananarama me siit ei leia.

Küllap on põhjused nii korraldajate rahakotis kui Eesti maitsevastuoludes: siinsete kriitikute poolehoid kuulub kahtlemata Ühendkuningriigi muusikale, kuna rahvas on alati eelistanud saksa kultuuriruumi pakutavat.

Aga eks kõik olegi ju maitse küsimus. Kui festival sujub nii, nagu plaanitud, ning rahul on nii publik kui esinejad, jääb üle üksnes rõõmustada, et Viljandi on saanud rikkamaks veel ühe suure muusikaürituse poolest. Korraldajate plaanitud 10 000 külalist jätavad siia raha, mis ei jookse kohalikel ettevõtjail mööda külgi maha.

Ning kindlasti teeb Viljandi festival pika puuga ära teisele tänavusele retrofestivalile, mille staarina on välja reklaamitud ühe-hiti-bändi Cutting Crew’ laulja, kelle nime keegi peast ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles