Kriis viis hariduse raha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikontrolli hinnangul on kahel viimasel aastal omavalitsuste kulud vähenenud kõige rohkem hariduse ja majanduse valdkonnas.

Majanduskriisi ajal on enim kannatanud omavalitsuste võimekus investeerida teede ja tänavate ehitamisse ja hoidu, teatas riigikontroll.

2009. ja 2010. aastal on omavalitsuste tulud vähenenud 2008. aastaga võrreldes ligikaudu 185 miljonit eurot ehk 13 protsenti. Omavalitsuste esitatud andmetest selgub, et 2010. ja 2008. aasta võrdluses on väljaminekuid kokku tõmmatud ligikaudu 268 miljoni euro võrra.

Tulude kahanemise korral on iga neljas omavalitsus lõpetanud mõne vabatahtlikult võetud ülesande täitmise. Enamasti on loobutud kultuuri-, spordi- ja noorsootöö toetuste maksmisest.

Majandamiskulude ja investeeringute vähendamise tõttu on enim kannatanud teede ja tänavate seisukord ning tänavavalgustus. Teede ja tänavate seisundi halvenemist ärajäänud investeeringute ja hooldustööde tõttu on kriisiperioodil täheldanud 82 protsenti omavalitsusi ning tänavavalgustuse arvelt on selle tööaega lühendades kokku hoidnud 66 protsenti omavalitsusi.

Omavalitsuse tegevusvaldkondadest on kahel viimasel aastal kulud vähenenud absoluutsummades enim hariduse ja majanduse valdkonnas. Rahaliste kohustuste täitmisel on raskusi kogenud kolmandik omavalitsustest.

Lisaks teenistujate arvule on 58 protsenti omavalitsusi olnud sunnitud vähendama ka töötajate palka, mis 2008. aastaga võrreldes on omavalitsustes keskmiselt kahanenud 10 protsenti. Omavalitsused tõdesid, et personalikulude vähenemine on halvendanud teenuste kättesaadavust peaaegu kolmandikus omavalitsustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles