Neljal mehel lasub kelmusekahtlus

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse nelja 35—46-aastast meest kindlustuskelmuses. Kolm süüdistatavat on pärit Viljandimaalt.

Seda, et eelmise aasta veebruaris Suure-Jaani vallas juhtunud liiklusõnnetuse puhul võib olla tegemist pettusega, hakkasid esmalt kahtlustama kindlustusfirma töötajad. Mullu tegi ettevõte Lõuna prefektuurile selle kohta avalduse ja nüüd on uurimine jõudnud nii kaugele, et kriminaalasja materjalid saadeti prokuratuurist kohtusse.

Süüdistuse kohaselt korraldasid neli meest eelmise aasta veebruaris Suure-Jaani vallas liiklusõnnetuse, milles üks sõiduk sõitis teelt välja vastu puud ning teine lumevalli.

«Enne õnnetust jagasid süüdistatavad omavahel rollid ära: kes korraldab avariid; kes jälgib eemalt, kas ristmikule läheneb võõraid sõidukeid,» kirjeldas asja u­urimist juhtinud ringkonnaprokurör Külli Saks.

Pärast liiklusõnnetuse elluviimist täitsid mehed kohapeal vajalikud dokumendid. Järgmisel päeval pöördus vastu puud sõitnud maasturi kasutaja Tallinna kindlustusfirmasse, et petta välja ligi 40 000 euro suurune hüvitis. Mahtuniversaali ülesanne oli anda õnnetuseks põhjus ning lumehange maandudes see kannatada ei saanud.

Maasturi kahjustused olid selle eest väga suured ja kindlustusfirma otsustas, et sõidukit ei taastata. Materjalide detailsel kontrollimisel tekkis aga kelmusekahtlus ning kindlustushüvitis jäeti välja maksmata.

Skeemis osalenud sõidukite marki ei soostunud prokurör avaldama, sest autode täpsem kirjeldamine võiks paljastada nende roolis olnud meeste isikud enne asja kohtulikku arutamist.

Eesti kindlustusseltside liidu andmetel moodustavad ainuüksi tuvastatud kelmusjuhtumite kahjud 1,5 protsenti kogukahjust. Mullu tehti Eestis kindlaks 350 pettusega seotud kindlustusjuhtumit. Ligi 70 protsenti kelmustest pannakse toime liiklus- ja sõidukikindlustuses.

Summa, mida üritati kirjeldatud juhul välja petta, on keskmisest tunduvalt suurem. Enamalt jäävad tuvastatud kelmusekahjud 6400 euro lähedusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles