Tulevik on kirju, aga sünge

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hologramm (Ana de Armas) peibutamas filmi peategelast ohvitser K-d, keda kehastab Ryan Gosling. Osa tuleviku Los Angelesest filmiti hoopis Ungaris.
Hologramm (Ana de Armas) peibutamas filmi peategelast ohvitser K-d, keda kehastab Ryan Gosling. Osa tuleviku Los Angelesest filmiti hoopis Ungaris. Foto: Kaader filmist

​Ridley Scotti 1982. aastal valminud «Blade Runner», mis põhineb ulmekirjanik Philip K. Dicki 1968. aastal ilmunud teosel «Kas androidid näevad unes elektrilambaid?», on läbi aegade üks paremaid ulmefilme. 

Kui see esilinastus, ei võetud seda aga kuigi hästi vastu. Alles kümme aastat hilisem režissööri enda versioon, kust oli välja jäetud imal ja täiesti sobimatu lõpp, mille stuudio kinovariandile külge pookis, andis filmile kultusliku staatuse.

2019. aasta neoonvalguses plinkivas, ülerahvastatud ja happevihmadega üleujutatud Los Angeleses eksleb detektiiv Richard Deckard (Harrison Ford), pidades jahti inimeseks maskeerunud replikantidele, kes on tulnud Maa peale otsima oma loojat. See oli ja on vapustav film otsast lõpuni, alates geniaalsest kunstnikutööst, hiilgavast operaatorist, hingekeeltel mängiva Vangelise muusikast ning lõpetades Harrison Fordiga, kes pole enne ega pärast seda suutnud teha ühtegi nii võimast rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles