Koidu seltsimajas esietendub isevärki «Hamlet»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Hamlet on hull või mitte? Võimukandjale on julgem teda hullumajas hoida.
Kas Hamlet on hull või mitte? Võimukandjale on julgem teda hullumajas hoida. Foto: Erakogu

Reedel, 13. oktoobril kell 19 esietendub Koidu seltsimaja black box’is William Sha­kespeare’i suurteos «Hamlet», ent mitte tavaline «Hamlet». Lavastaja, vaheldumisi Eestis ja Prantsusmaal elav ja lavastav Igor Uibo on öelnud, et tema eesmärk ei olnud läheneda Shakespeare`i meistriteosele teatriinimese, vaid hoopis ajakirjaniku pilguga ning seada teos tänapäeva konteksti. Oli ju reporteritöö Ida-Prantsusmaa päevalehes lavastaja põhitööks enam kui 35 aastat.

Igor Uibo püstitab draamatekstist lähtudes küsimuse, mis juhtub Taanimaal tegelikult, kui ootamatult sureb riigipea ja võimule tuleb tema vend, kes abiellub vastselt hukkunud venna naisega. Kuidas teha ohutuks Hamlet, kes uue riigipea, Hamleti onu arvates võimu ohustab? Eks ikka hullumajja toppides, nagu seda on tehtud ajaloos ja veel tänapäevalgi tehakse teatud riikides, et opositsioonist lahti saada.

Et juba eos võtta fookusesse Shakespeare’i draamateksti üks põhiküsimus, kas Hamlet on hull või mitte, leiab lavastuse tegevus aset Helsingöri vaimuhaiglas. Kes on need, kes Hamletit hullumajas ravivad? Kas haigla personal? Või hoopis need, kes Shakespeare’i draamatekstis on tema ema, armastatu, onu, sõbrad? Võib-olla mõlemad ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles