Kommentaar: Ungari tõrjub aborte ja homosid

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Espenberg
Allan Espenberg Foto: Erakogu

Tundub päris imelik, kuid soomeugrilased on võtnud ette katse Euroopat tõemeeli hirmutada. Kui Põlissoomlaste enneolematu edu Soome parlamendivalimistel ajas tagajalgadele nii mõnegi Euroopa ametniku ja riigimehe, siis Ungaris asetleidnu on veelgi suurema kandepinnaga.

Nimelt kiitis Ungari parlament heaks uue põhiseaduse, asendamaks 1949. aasta aegunud konstitutsiooni, ja president kinnitas 25. aprillil parlamendiliikmete otsuse, mistõttu uus konstitutsioon hakkab kehtima tuleva aasta 1. jaanuaril. Ehkki uue seaduse vastased protestid üha laienevad nii Ungaris endas kui teistes Euroopa Liidu riikides, on võimud lubanud seekord kindlameelsust ilmutada ega kavatse seaduse muutmiseks avaldatavale survele alluda. Ühe varasema seadusega läks ju teistmoodi.

Ungari on viimasel ajal langenud «euroliitlaste» ja teiste organisatsioonide (OSCE, ÜRO, Amnesty International) tugeva kontrolli alla: kõiges, mis riigis toimub, näevad vaatlejad peaasjalikult halba. Kui käesoleva aasta algul hakkas Ungaris kehtima uus ajakirjandusseadus, leiti sellest diskrimineerimist ning pressi- ja sõnavabaduse piiramist, mistõttu seadust kritiseeriti teravalt nii kohalikus kui välismaa ajakirjanduses. Kuigi Ungari ministrid püüdsid selgitada, et nende seadus ei erine teistes riikides kehtivatest, ei tahetud neid kuulda võtta.

Asi läks koguni nii kurjaks, et peaminister Viktor Orbán pidi teatama valmidusest meediaseadust muuta, juhul kui eksperdid avastavad 184-leheküljelisest seadusest vastuolusid Euroopa Liidu omadega — peaasi et Euroopa rahule jääks. Veebruaris-märtsis tehtigi euroliidu survel mõningaid parandusi, et vältida Brüsseli määratavat trahvi ja muid sanktsioone.

Nüüd on Euroopa Liit ja teised Euroopa riigid saanud hambusse uue kondi: Ungari vastse põhiseaduse. Seda on viimastel päevadel tambitud nii palju, et olnuks see tõepoolest kont, oleks sellest järel ainult pulber.

Ungari president Pál Schmitt küll kinnitas, et uus põhiseadus tugineb Euroopa inimõiguste hartale, ja peaminister Viktor Orbán nimetas seda ungarlaste rahvusliku taassünni dokumendiks, kuid Euroopa riigid väidavad, et see ei suuda tagada inim- ja kodanikuõigusi ning on koostatud valitseva FIDESZ-i partei positsioonide tugevdamiseks.
Mida paha siis Ungari põhiseaduses on, et see on sattunud nii tugeva surve alla?

Kõigepealt saab Ungari Vabariigist lihtsalt Ungari. Täiendsõnata riiginimesid on maailmas teisigi, kuid mitte eriti palju. Lisaks ei tohi Ungaril uue põhiseaduse järgi olla välisvõlga, mille suurus ületab 50 protsenti sisemajanduse koguproduktist — seegi on mõistlik punkt. Õigusorganite kontrollimiseks luuakse järelevalveorgan ning vägivaldsete kuritegude eest määratavat eluaegset vanglakaristust ei saa vähendada. Viimati mainitu ärritas inimõiguslasi, kelle meelest mõrtsukate koht ei ole vanglas, vaid vabaduses.

Eurotsooniga liitumiseks (ja teiste oluliste seaduste vastuvõtmiseks) läheb Ungaris vaja kahe kolmandiku parlamendisaadikute poolthäält. See säte ärritab euroliitu, sest organisatsioonil on tarvis euroraha pähe määrida võimalikult paljudele riikidele.

Konstitutsioon kinnitab, et ungari rahvast ühendavad Jumal, kristlus ja Püha Istváni kroon. Selles punktis näevad välisriigid võimalust, et hakatakse taga kiusama seal elavaid teiseusulisi ning taastatakse monarhia ja Suur-Ungari, mille koosseisu võidakse arvata praegu Austriale, Rumeeniale, Serbiale, Slovakkiale, Ukrainale, Horvaatiale ja Sloveeniale kuuluvad alad. Põhiseadus lubab igal etnilisel ungarlasel, kes elab välismaal ja oskab ungari keelt, taotleda Ungari kodakondsust, aga see võib tekitada pingeid nende riikidega, kus elab palju ungarlasi.

Veel sätestatakse, et riik peab kaitsma inimelu, mis saab alguse eostamisest. Sellega keelustatakse ilmselt abordid, mis tõepoolest kristlusega eriti hästi kokku ei sobi. Inimõigusorganisatsioonid kritiseerisid ka seda punkti, mille järgi seaduslikku abiellu saavad astuda ainult mees ja naine. See tähendaks, et omasooliste abielud on Ungaris tulevast aastast ametlikult keelatud.

Peale Euroopa riikide on poliitilised kired lõkkel ka Ungaris endas. Riik on põhiseaduse küsimuses lõhenenud. Kriitikud heidavad ette eeskätt asjaolu, et põhiseaduse töötas üsna lühikese aja jooksul välja üks partei. Seda ei antud rahvale arutada ja see võib tekitada võimaluse kehtestada diktatuur. Eks lähiaeg näita, kas vastuolusid õnnestub leevendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles