Eesti suurimat kangelast austati väeloitsu ja lõkketulega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trummipõrina, väeloitsu laulmise ja lõkke süütamisega mälestati 800 aasta möödumist Madisepäeva lahingust. Tule läitjateks olid Olustvere põhikooli õpilased.
Trummipõrina, väeloitsu laulmise ja lõkke süütamisega mälestati 800 aasta möödumist Madisepäeva lahingust. Tule läitjateks olid Olustvere põhikooli õpilased. Foto: Marko Saarm

​Maavalla Koja eestvõttel tähistati neljapäeval Lõhavere linnamäe jalamil 800 aasta möödumist Madisepäeva lahingust, milles eestlaste vägede eesotsas seisis Lõhavere vanem Lembitu.

Põrisesid suured trummid, mängis torupill ning Olustvere põhikooli lapsed süütasid eestlaste suure kangelase auks lõkke. Trummi taguva pärimusmuusiku Kairi Leivo juhatusel lauldi üheskoos väeloitsu ja söödi suurest pajast putru, mis oli valmistatud muistsel kombel. 

Kohale olid tulnud ajaloolased ja ajaloohuvilised kõikjalt Eestist ning hulk kohalikku rahvast, kokku mitusada inimest. Kõnedega astusid üles taara- ja maausulisi ühendava Maavalla Koja vanem Madis Iganõmm, Kaitseliidu vanematekoja liige Aivar Riisalu, Suure-Jaani vallavolikogu esimees Arnold Pastak, ajaloolane Ain Mäesalu ning ajaloohuviline Ülo Stöör. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles