Uue-Karistes avati võitlejate mälestustahvel

, Õisu raamatukogu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue-Karistes avati Eesti Vabadussõjas langenud Uue-Kariste valla kodanike mälestustahvel.
Uue-Karistes avati Eesti Vabadussõjas langenud Uue-Kariste valla kodanike mälestustahvel. Foto: Anne Järvis

​Laupäeval avati Uue-Kariste rahvamaja seinal Eesti Vabadussõjas langenud Uue-Kariste valla kodanike mälestustahvel.

On teadmata, millal tekkis mõte jäädvustada Vabadussõjas langenud vallakodanike nimed mälestustahvlile. Veebruaris 1936 andis Uue-Kariste vallavolikogu selleks 30 krooni, kuid idee jäi teostamata. Ka kümmekond aastat tagasi kavandasid toonane Halliste vallavanem Andres Rõigas ja Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak mälestustahvli avamist. Paraku jäi ettevõtmine tookord rahaliste võimaluste piiratuse tõttu ootele. Tänavu otsustas Halliste vald läheneva Eesti Vabariigi juubeli puhul selle mõtte teoks teha.

Laupäeva keskpäevaks oli rahvamaja juurde kogunenud suur hulk inimesi. Halliste vallavolikogu esimees Andres Rõigas eemaldas pärast avasõnu mustalt marmortahvlilt katte koos vallavanem Ene Maateni ning kodutütar Anete-Li Põdra ja noorkotka Magnus Järvisega. Mälestustahvli valmistas ja paigaldas Viljandi kiviraiumistöökoda Monument.

Tihedas vihmasajus pühitses mälestuskivi Kõpu Peetri koguduse õpetaja Hedi Vilumaa. Ilma trotsides avaldasid langenud kangelastele austust Kaitseliidu Sakala maleva Halliste rühma noorkotkad ja kodutütred koos Sakala maleva kaitseliitlastega. Oma tervituse andsid edasi Kaitseliidu Sakala maleva Karksi malevkonna pealik leitnant Ervin Tamberg ja Sakala maleva pealik major Ahto Alas.

Pärast tseremooniat olid kõik oodatud hubasesse rahvamajja, kus oli uudistamiseks kohaliku kodulooringi koostatud mahukas ajaloonäitus, kaetud oli kohvilaud ning huvitava tagasivaate Vabadussõjale andis Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. Päeva lõpetas ansambel Lõõtsavägilased sõdurilaulude kontserdiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles