Kurjategijate erakonna looja tahab volikokku (4)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vallas elav Erik Valtmäe (keskel) mõisteti kohtus süüdi riigilt raha väljapetmise eest ning tänavu esimesel poolaastal tuli tal kuus kuud trellide taga veeta. Nüüd tahab ta pääseda koduvalla volikokku.
Viljandi vallas elav Erik Valtmäe (keskel) mõisteti kohtus süüdi riigilt raha väljapetmise eest ning tänavu esimesel poolaastal tuli tal kuus kuud trellide taga veeta. Nüüd tahab ta pääseda koduvalla volikokku. Foto: Andres Haabu / Äripäev

Skeemimeister, võlgades firmade juht ja mitteametliku kurjategijate erakonna juht – selline pilt avaneb, kui vaadata saabuvatel valimistel Viljandi valla üksikkandidaadi Erik Valtmäe avalikku profiili.

Sel nädalal 42-aastaseks saav Erik Valtmäe vabanes 13. augustil vanglast, kus ta oli veetnud kuus kuud. Jaanuari lõpus jõustunud kohtuotsus, mis määras talle karistuseks kolme aasta pikkuse vangistuse, lubab tal järgmise kahe ja poole aasta jooksul viibida väljaspool vanglamüüre tingimisi.

Vangis tuli olla riigi petmise eest

Vangi pidi Erik Valtmäe minema riigilt kümnete tuhandete eurode väljapetmise eest. Süüdistuse järgi oli ta esitanud maksuametile deklaratsioonides inimeste töötamise ja nende eest makstud sotsiaalmaksu kohta valeandmeid, mille alusel maksis sotsiaalkindlustusamet hüvitisi. Kokku tekitas ta riigile valeandmete järgi väljamakstud rasedus-, sünnitus- ja vanemahüvitisega rohkem kui 33 500 eurot kahju.

Valtmäe ise on veendunud, et pole mingit kuritegu sooritanud, ning leiab, et kohus lõi teda karistades pretsedendi. Oma väitel pole ta kellelegi kahju tekitanud ning kogu juhtunu põhjuseks on vastuolu riigi seadustes.

Kõnealuses juhtumis Valtmäe kaasosaliseks olnud Greete Reinson osales kaks aastat tagasi üksikkandidaadina riigikogu valimistel ja afišeeris end seal kui Kurjategijate Eesti Erakonna liiget.

Selle mitteametliku erakonnaga on otseselt seotud Erik Valtmäe, kes on mittetulundusühingu Väärtustades Vabadust ainus juhatuse liige. See mittetulundusühing kutsus 2014. aasta jõulude ajal Tallinnas kokku kurjategijate erakonna asutamiskoosoleku ning kogub ühendusele Facebooki lehe andmetel annetusi.

Esimest korda poliitikasse astuda püüdev Valtmäe ongi oma platvormiks valinud tolle mitteametliku erakonna manifesti, mis on mõni aasta tagasi avaldatud veebiväljaandes Nihilist.

Põldudele kanep ja eakatele tasuta ravimid

Erik Valtmäe nägemuses pole organiseeritud kuritegevust, vaid on registreerimata ettevõtlus. Seda pisut ümber korraldades loodab ta hakata Viljandi vallale raha teenima. Valla eakatele elanikele lubab ta tasuta ravimeid ning narkoäri tahaks ta riigistada. Sellega otseses seoses oleks kanepiäri legaliseerimine ning kanepi kasvatamine peaks tema meelest elavdama kohalikku põllumajandust.

Koos narkoäriga tuleks riigistada alkoholiäri. «Tahad vallas alkoholiäri ajada, peab 51 protsenti ettevõtmisest kuuluma vallale,» selgitas ta.

Päästjate ameti tahab Valtmäe ausse tõsta, pagulaskvoot peaks Viljandi vallas olema null ning riigiametnikele tuleks teha narkotest ja selle tulemused avalikustada.

Sakala viitele, et nende soovide elluviimised eeldavad riigikogus tehtavaid otsuseid, vastas Valtmäe, et vallavolikogu saab teha algatusi, juhtida tähelepanu ja kajastada probleeme, et need jõuaksid üldsuse ette. «Ideid ja mõtteid on muidugi rohkem,» sõnas ta, rääkides võimalikust tegevusest volikogus.

Valtmäed on karistatud kriminaalkorras ning kaheksa korda on ta kohtus süüdlaseks jäänud väärteomenetluses. Need juhtumid on olnud seotud võlgnevuste või raha väljapetmistega.  Krediidiinfo järgi on Erik Valtmäe korraga 36 ettevõtte või mittetulundusühingu juhatuse liige. Mõned neist ettevõtetest on pankrotis ning teisi iseloomustab asjaolu, et nad on enamasti suurtes rahalistes raskustes. Samuti on Valtmäe olnud esimeste seas mitmesugustes võlgnike registrites.

Küsimusele, kas ta on ettevõtetesse palgatud neid lõpetama või jalule aitama, vastas Valtmäe, et ettevõtluse eesmärk on alati kasumi teenimine. «Pankrot on ettevõtluses kahjuks normaalne nähtus ja juhatuse liige on samasugune töökoht nagu iga teine,» selgitas lapsest saadik Viljandi vallas Pinskal elanud Valtmäe.

Justiitsministeeriumi teatel pole kriminaalkaristuse kandmise ajal volikokku kandideerimine või seal töötamine keelatud. Kandideerimise ja valimistel osalemise keeld kehtib vaid vanglakaristust kandvatele isikutele ja kaitseväe tegevteenistujatele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles