Kaarel Tarand vaeb parteide rahaelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsleri hinnangul on Kaarel Tarand sotsiaalse närviga inimene, kes on ka ise poliitikas olnud ja rahastamise kohta sõna võtnud.
Õiguskantsleri hinnangul on Kaarel Tarand sotsiaalse närviga inimene, kes on ka ise poliitikas olnud ja rahastamise kohta sõna võtnud. Foto: Toomas Huik / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder nimetas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmeks kultuurilehe «Sirp» peatoimetaja, roheliste nimekirjas riigikogu valimistel osalenud Kaarel Tarandi.

Teder ütles, et ei soovinud komisjoni liiget valida õiguskantsleri kantseleist, sest õiguskantsler valvab põhiseaduslikkuse järele ning kaitseb põhiõigusi ja -vabadusi ning peab seega olema distantseeritud.

Tarand on tema sõnul sotsiaalse närviga inimene, kes on ka ise poliitikas olnud ja rahastamise kohta sõna võtnud.

«See annab asjale teatud proaktiivsuse. Seaduse järgi on nimetatav komisjoni liige sõltumatu ja ma loodan, et Kaarel täidab seda positsiooni aktiivselt,» lausus Teder ning toonitas, et see, kui õiguskantsler ta nimetab, ei tähenda, nagu oleks Tarand komisjonis õiguskantsleri esindaja.

Komisjoni asendusliikmeks nimetas õiguskantsler mittetulundusühingu Korruptsioonivaba Eesti tegevjuhi Asso Prii, kes on tema sõnul samuti erakondade rahastamise valdkonnaga kursis. «Arvan, et nad mõlemad sobivad komisjoni väga hästi. Elame, näeme, mida see komisjon üldse suudab ja saab teha.»

Õiguskantsler avaldas lootust, et komisjon läheneb rahastamiskontrollile laiemalt, mitte ainult formaalselt. «Komisjon peaks jõudma ju selleni, et hakatakse võrdlema tegelikke valimiskulusid nendega, mis on deklareeritud. Võimalik, et nad on täpselt samasugused, aga äkki ei ole. Ühiskonnal oleks vaja selles osas kindlustunnet,» lisas ta.

Parteidel oma esindajad

Reformierakond on nimetanud komisjoni liikmeks erakonna kunagise aseesimehe, praegu eraettevõtluses tegutseva Meelis Atoneni ja asendusliikmeks Tallinna linnavolikokku kuuluva Ants Leemetsa. Isamaa ja Res Publica Liit on esitanud komisjoni liikmeks erakonna tegevjuhi Tiit Riisalo ja asendusliikmeks siseministri nõuniku Kert Karuse.

Keskerakonda esindab komisjonis liikmena Tallinna abilinnapea Taavi Aas ja asendusliikmena abilinnapea Kalle Klandorf. Sotsiaaldemokraatlik Erakond ei ole oma liikmeid veel esitanud.

Lisaks parlamendiparteide esindajatele ja õiguskantsleri nimetatud liikmele hakkavad järelevalvekomisjoni kuuluma vabariigi valimiskomisjoni ja riigikontrolöri nimetatud liikmed.

Riigikontrolör on esitanud komisjoni liikmeks riigikontrolli kommunikatsiooniteenistuse juhataja Toomas Mattsoni ja asendusliikmeks riigikontrolli direktori Tõnis Saare.

Erakonnaseaduse kohaselt tuleb riigikogu kantselei juurde loodava järelevalvekomisjoni liikmed viieks aastaks ametisse nimetada ühe kuu jooksul pärast riigikogu uue koosseisu volituste algust ehk hiljemalt selle nädala keskel. Seejärel kutsub riigikogu esimees kokku komisjoni esimese koosoleku.

Komisjon saab määrata kuni 6400-eurose sunniraha

Erakonnaseaduse nõuete järgimist kontrolliv komisjon saab muu hulgas õiguse teha erakonnale, valimisliidule, nende nimekirjas kandideerinud inimesele või üksikkandidaadile ettekirjutuse, kui nad pole esitanud õigeks ajaks kampaaniakulutuste aruannet või selles on puudusi.

Samuti võib ettekirjutus järgneda vastuvõetud annetuse kajastamata jätmise korral või siis, kui keelatud annetust pole tagastatud või riigieelarvesse kantud. Kui ettekirjutus jäetakse täitmata, saab komisjon määrata kuni 6400 euro suuruse sunniraha.

Erakondade rahastamiskontrolli komisjoni otsustas riigikogu luua mullu novembris vastu võetud seadusega, mida toetasid Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond ja rohelised. Seni kontrollis erakondade rahastamist riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles