Elamuskeskuse kavandivõistluse võitis «Mulgifunktsionaalne»

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kuulutati Kivimäe turismitalus pidulikult välja Mulgimaa elamuskeskuse arhitektuurivõistluse tulemused. Konkursi võitis ideekavand pealkirjaga «Mulgifunktsionaalne», mille autorid on Helen Rebane, Kaie Kuldkepp, Elo Liina Kaivo ja Tanel Teder arhitektuuribüroost Nüüd Arhitektid.

Mulgi kultuuri instituut soovib Mulgimaa elamuskeskuse rajada Sooglemäe maaüksusele, mis asub Valgamaal Helme vallas Ala külas.

«Konkursi võitis vaieldamatult tugevaim kavand, mis paistis silma objektil olemasolevate ja uute hoonete hea omavahelise paigutuse poolest. Kuigi iga hoone kannab endas unikaalset karakterit, tekib neist kokkuvõttes üks terviklikult hoomatav ansambel,» selgitas konkursi žürii liige arhitekt Karin Bachmann. «Ideekavand püüab aktiveerida kogu krunti ja selle lähiümbrust, kaasates Õhne jõe. Teel paiknevad installatsioonid lisavad jalutamisele põnevust ning on arendavad. See oli ka üks konkursi põhieesmärke.»

Mulgi kultuuri instituudi juhataja Kaja Allilender avaldas lootust, et Mulgi elamuskeskusest kujuneb maamärk nii mulkidele kui ka kogu piirkonnale, olles mulgi identiteedi hoidja, arendaja ning mulkide ühendaja. «Arhitektuurikonkursi tulemused lubavad sellesse veelgi rohkem uskuda ning Mulgi kultuuri instituudil arendusprotsessiga kiiresti edasi liikuda,» sõnas ta.

Elamuskeskuse ideevõistlus kestis juunist augustini, laekus viis tööd, mis kõik kvalifitseerusid. Võidutöö «Mulgifunktsionaalne» meeskond pälvib 7000 euro suuruse preemia, mille annab välja Kultuurkapital.

Teist ja kolmandat kohta jäid žürii otsusega jagama ideekavandid «Mulgi DNA» (autorid Kalle Vellevoog, Kersti Nigols ja Paulina Pähn arhitektuuribüroost JVR ning Tiiu Truus, Annika Liivo ja Maili Tannenberg osaühingust Stuudio Truus) ja «Sõõr» (autorid Margit Argus, Margit Aule, Katariina Teigar ja Laura Ojala büroost KAOS Arhitektid). Mõlema töö autoreid tunnustatakse 5250-eurose preemiaga.

Ergutuspreemia 2500 eurot pälvis töö pealkirjaga «Mia ole mulk», mille autorid on Ain Kalberg, Mari Renno, Kersti Kernumees ja Mihkel Urmet arhitektuuribüroost TEMPT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles