Hiite kuvavõistlus kutsub pildistama looduslikke pühapaiku

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapaik, loodus.
Pühapaik, loodus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Algab tänavune hiite kuvavõistlus, millele oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pühapaikadest. Võistlusega väärtustatakse põliste pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustatakse nende hetkeseisund ning suunatakse inimesi pühapaiku külastama ja hoidma.

Kümnendat korda teoks saava rahvusvahelise võistluse teema on looduslikud pühapaigad: hiied ja pühad mäed, veekogud, puud, kivid ja muud looduspaigad, kus juba meie esivanemad käisid palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas ja muid kombetalitusi täitmas.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks jagatakse eriauhindu teemadel: hiis, püha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, Vana-Võromaa, Virumaa, Mulgimaa, Jõgevamaa ja saared. Oodatud on ka mujal maailmas tehtud ülesvõtted.

Kuvasid ehk fotosid saab võistlusele saata 31. oktoobrini aadressil www.maavald.ee/kuvavoistlus-2017.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Looduslikke pühapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna ühispärandisse. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat püha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pühapaiku leidub kõikides maakondades, peaaegu igas kihelkonnas ning paljudes külades. Enamik meie pühapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise tõttu.

Hiite kuvavõistlust korraldavad Hiite Maja, Maavalla Koda ning Tartu ülikooli looduslike pühapaikade keskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles