Inimese surnuks peksnud mees läks pussitamise eest vangi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Ilustrumm

2008. aastal inimese surnuks peksnud mees ründas kaks aastat tagasi Viljandis noaga inimest ja tekitas talle eluohtlikke vigastusi. Nüüd jõustus kohtuotsus, mis saatis ründaja seitsmeks ja pooleks aastaks vanglasse.

44-aastane Urmas Merida tungis 2015. aasta 11. juulil Viljandis Riia maantee korteris kallale endast kümme aastat nooremale mehele ning lõi teda noaga mitu korda eri kehapiirkondadesse. Ohver viidi eluohtlike vigastustega haiglasse, kus ta taastus.

Augusti lõpus jõustus Tartu maakohtu 6. aprillil tehtud otsus, millega tunnistati Merida süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises ning mõisteti talle seitsme aasta ja kuue kuu pikkune vangistus. Tartu ringkonnakohus jättis 2. juunil maakohtu otsuse muutmata ning see jõustus nüüd, sest riigikohus ei võtnud süüdistatava kaitsja kaebust menetlusse.

Ohver läks naist kutsuma

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Merike Tikk ütles, et vahejuhtumile eelnes alkoholi tarvitamine. Kannatanu läks laupäeva pärastlõunal oma tuttava mehe korterisse, et ära kutsuda sealt üks naine. «Selle peale korteris külalisena viibinud Merida ägestus. Tekkinud sõneluse käigus läks ta kannatanule kallale nii käte kui noaga, lüües teda terariistaga korduvalt,» kirjeldas Tikk juhtunut. «Olen rahul, et nii ringkonnakohus kui riigikohus prokuratuuriga nõustusid ja leidsid, et süüdistatav tuleb pikemaks ajaks ühiskonnast isoleerida,» lisas prokurör.

Kannatanule peab Merida hüvitama 5000 eurot mittevaralist kahju ja 220 eurot varalist kahju. Menetluskuludena tuleb tal tasuda 1750 eurot.

Maakohtu otsuse vaidlustas ringkonnakohtus Merida kaitsja, kes palus ta õigeks mõista.

Peksmine põhjustas surma

Merida vabanes enne tähtaega vanglast 2013. aasta kevadel, kus ta oli kandnud karistust oma tuttava surnuks peksmise eest. Nii vangla kui ka prokurör toetasid siis tema tingimisi vabadusse lubamist. Kohus otsustas nendega nõustuda, sealjuures uskus kohus Merida juttu, et ta on tehtust õppust võtnud ega asu enam kuritegelikule teele. 2014. aasta 18. maini oli Merida vabaduses katseajaga ja pidi alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Tartu maakohus mõistis Urmas Merida 2007. aasta lõpus süüdi tervisekahjustuse tekitamises ja sellega elu ohtuseadmises, ettevaatamatusest kannatanu surma põhjustamises ning elektrienergia varguses. Kohus karistas teda kuueaastase vangistusega, kuid arvas sellest lühimenetluse tõttu maha ühe kolmandiku. Samal ajal suurendas kohus seda karistust talle varem röövimise eest mõistetud, kuid kandmata vangistuse võrra, mistõttu kujunes karistuse lõplikuks pikkuseks kuus aastat ja 10 kuud.

Toonagi oli kohtus süüdistajaks Merike Tikk, kes vahendas pärast kohtu otsust Sakalale Merida sõnu, mille kohaselt algas peksmine solvamisest. Südaöö paiku tõusis Merida püsti ning hakkas tugitoolis istuvat 37-aastast meest rusikate ja jalgadega peksma. Hoope said tolle keha, nägu ja pea. Löömise lõpetanud, asus Merida korterist väljuma, kuid naasis siis uimasena tugitooli jäänud ohvri juurde ja peksis teda veel.

Kallaletungist eluohtliku tervisekahjustuse saanud mehel tekkisid vigastuste tüsistustena tervisehäired ja ta suri nende tagajärjel kaks nädalat hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles