Vaim teeb elavaks, idee viib edasi

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tõnissoni teatakse eelkõige riigimehena ja Postimehe kaudu, ent juba kooliajal juhtis ta Viljandis õpilaste salaorganisatsiooni, milles taotleti eesti keele ja kultuuri arendamist.
Jaan Tõnissoni teatakse eelkõige riigimehena ja Postimehe kaudu, ent juba kooliajal juhtis ta Viljandis õpilaste salaorganisatsiooni, milles taotleti eesti keele ja kultuuri arendamist. Foto: arhiiv

​Homme avatakse väljapaistva ühiskonnategelase ja riigimehe Jaan Tõnissoni sünnipaigas Mursi talus mälestuskivi ning Kalmetu koolis peetakse ajalookonverentsi «Eestluse isa Jaan Tõnisson».

Jaan Tõnisson jõudis hämmastavalt palju. Peale selle, et ta oli poliitik ja õigusteadlane, andis ta välja ajalehte Postimees ning oli periooditi ise selle peatoimetaja. Ta oli ka tähelepanuväärselt paljude organisatsioonide liige, sealhulgas Vanemuise seltsi, Eesti kirjanduse seltsi, Eesti ajakirjanike liidu, Eesti karskusliidu, Tartu Eesti põllumeeste seltsi, Tartu meestelaulu seltsi ja mitme teise organisatsiooni auliige. Tõnisson jõudis olla Vene riigiduuma ja mitmel korral Eesti rahvakogude liige, välisminister, neli korda peaminister ja riigivanem. Lisaks pidas ta sadu sütitavaid kõnesid ja kirjutas hulgaliselt artikleid.

«Ma ei saa seniajani hästi aru, kuidas ta kõike jõudis,» mõtiskleb Jaan Tõnissoni seltsi juhatuse esimees Krista Aru. «Ta oli töökas, tal oli elav vaim ja süda õigel kohal. Ta planeeris muidugi oma aega väga hästi ja täitis kõik lubadused, tegi alati kohe ära kõik kiired asjatoimetused. Võib-olla see õigeaegne lubaduste täitmine ja komme panna asjad pärast kasutamist oma kohtadele lubavad ajaga efektiivsemalt toimetada, kui me oskame ette kujutada. Ja veel üks asi: ta ei raisanud oma aega tühjadele küsimustele: ta ei küsinud «Miks?», vaid kui tundis, et asi on õige, küsis alati «Kuidas?».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles