FILMIARVUSTUS. Kruusa-Tomi uus tulemine ehk Vein läheb aastatega vaid paremaks

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvide konfliktid viivad kindla lõpplahenduseni.
Huvide konfliktid viivad kindla lõpplahenduseni. Foto: Forum Cinemas

Suur rõõm on tõdeda, et Thomas Cruise Mapother IV, laiemale üldsusele tuntud Tom Cruise`ina, on astunud nende näitlejate sekka, kes väärikalt vananedes teevad oma elu parimaid rolle. Üheks selliseks võib kahtlemata liigitada Barry Seali filmis «Barry Seal. Mees üle Ameerika» («American Made»), mis saab tõenäoliselt üheks Hollywoodi tänavuseks suuremaks kassahitiks.

See on tõsielulistel faktidel põhinev, kuid mõistagi hollywoodlikult pisut üle võlli keeratud lugu. Trans World Airlinesi andekas liinilendur Barry Seal tegeleb 1970ndate lõpus väikestviisi lisa teenimisega, vahendades konterbanti – Kuuba sigareid ja muud säärast kraami. Sellisele tegevusele paneb pilgu peale Luure Keskagentuur (CIA). Orkivõtmise järel värbavad riigiorganid lennutalendi Kesk-Ameerika rahutute riikide kohal ülisalajasi luurelende tegema. Edasi jääb vaid kukesamm, et narkokartellid ta omakorda enda teenistusse palkavad, ning peadpööritav sündmuste jada algab.

Barry Seal teenib korraga mitut isandat – oma kodumaad, narokartelli, Nicaragua mässulisi, rahutute riikide valitsusi ja ennekõike raha – ning ajab kokku miljoneid dollareid sellise tempoga, et raha tuleb pankadesse ladustamise kõrval ka koduaias maasse kaevata – seda pole lihtsalt mujale panna. Huvide konflikt ja mitmele asjaosalisele töötamine viivad mõistagi kindla lõpplahenduseni. See mängitakse filmis efektselt välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles