Liiga kauaks paigale jäämine tekitab ahelaid

, Vabaerakonna Järva- ja Viljandimaa piirkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Ostra
Ain Ostra Foto: Elmo Riig

ME KÕIK OLEME kuulnud ja lausa harjunud, et Tallinnas valmivad enne valimisi teejupikesed ja pargikesed, mida peab lindilõikamisega avama. Ent kas oleme märganud, et sisuliselt sama sünnib ka väikestes valdades ja linnades?

Võimulolijad korraldavad külapäevi, avavad laatu ja peavad isegi ühinevate omavalitsuste pulmi. Pulmas on pruudi ja peigmehe rollis loomulikult parajasti võimul olevad ja ühinevas omavalitsuses ühises nimekirjas kandideerivad tegelased. Pruudiks võiks sobida küll ka mõni krapsakas külamemm, aga tema ei too ju hääli. Hääli toob see, kui kõhukas volikogu esimees paruka pähe sätib ja seeliku selga topib ning peenikese häälega kildu rebib. See läheb sajaga peale, arvavad nad.

Mina küsin: kelle raha eest seda etendatakse? Vastus on, et eks ikka valla raha eest. Aga pruudid ja peigmehed kandideerivad valimisliidus ning valimisüritusi peaksid nad justkui ise rahastama. Kõik on muidugi üdini jokk. Vald korraldab ürituse, maksab ise ja räägib kõigile, et sellel pole vähimatki pistmist lähenevate valimistega.

ÜKS ASI ON valla raha kasutamine jokk-skeemides. Palju tõsisem on valla allasutustes töötavate inimeste ärakasutamine, sundides neid kandideerima võimurite nimekirjades, või teatud vihjete kaudu kandideerimisest üldse loobuma sundimine.

Kahjuks olen seda mitmelt poolt Eesti eri piirkondade kohta kuulnud. Ma ei ole sellega nõus. Inimesed peavad olema oma otsustes vabad ja mitte kartma järgneda võivaid repressioone. Töökoha kaotusega ähvardamine näitab võimurite nõrkust ja argumentide vaimuvaesust.

Olen lubanud, et tirin kõik sellised lood avalikkuse ette, nii et ähvardajad saavad vastuseid anda.

Võim vajab vahetust, tuulutamist. Liiga kauaks kohale jäämine tekitab ahelaid, mida on hiljem raske lõhkuda. Kohalikku elu juhivad kõige paremini need, kes sellest hoolivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles