Aidakem Viljandi koolidel minna üle ühtsele kooliriietusele!

Jaak Madison
, riigikogu liige, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Konservatiivne Rahvaerakond

ÜHTSES STIILIS koolirõivas oli pikka aega pigem erakoolide ja niinimetatud eliitkoolide pärusmaa. Viimastel aastatel on koolivormile üle läinud ka paljud tavakoolid ning tagasiside on olnud valdavalt positiivne. Sellest tulenevalt usun, et koolivormi juurutamine tuleks Viljandiski kasuks. Kaasa saab aidata kohalik omavalitsus.

Miks koolivorm?

Praktika näitab, et koolivorm aitab lastel koolis keskenduda põhilisele – õppimisele. Kellelegi pole üllatus, et juba algkoolilapsed kipuvad omavahel võistlema selles, kes kannab moodsamat ja kallimat kaubamärki. Meie kohus on niisuguse ebaterve konkurentsi tekkimist vältida. Lapsevanemate materiaalne võimekus või maitse-eelistused ei tohiks mõjutada laste omavahelisi suhteid ja õpikeskkonda. Lapsed peaksid saama oma eluteed alustada võimalikult võrdselt platvormilt.

NIISIIS, KOOLIVORMI eelis on, et see aitab lastel olla võrdväärsed ja keskenduda õpitööle. Vormirõivas tagab, et last aktsepteeritakse tema isikuomaduste pärast, mitte selle pärast, mis tal seljas on.

Sama ideaal kehtib ju ka täiskasvanute maailmas. Ühtne ja tagasihoidlik stiil – ülikond või kostüüm – võimaldab kollektiivis keskenduda töötegemisele.

Politseiniku-, arsti-, ettekandja- ja stjuardessiametis ning paljudes muudes ametiteski on vormirõivas peaaegu identiteedi osa. Ka koolis aitaks vormirõivas tugevdada õpilase identiteeti ja kasvatada vastutustunnet. Vormi kandev õpilane esindab oma kooli teel kodust kooli ja tagasi. Nii mõnedki lollused jääksid tegemata, kui õpilane annab endale aru, et ei esinda vormi kandes ainult iseennast, vaid oma kooli ja selle väärtusi. Vastutuse tajumine valmistab noort inimest ette tulevaseks eluks.

KOOLIVORMI VASTASED kipuvad tavaliselt väitma, et ühtne vorm piirab vabadust valida oma riietust ja surub alla isikupära. See põhjendus ei ole veenev. Nagu juba mainitud, inimese isikupära ei peaks seisnema selles, mida ta kannab, vaid selles, milline on tema mõttemaailm. Aga peale selle ei vasta päriselt tõele, et võimalus vabalt riietuda soosib isikupära. Noored inimesed kipuvad enesele aru andmata riietuma suhteliselt konformselt, ainult selle vahega, et trendi määrab massikultuuritööstus.

Mõnele koolivormi vastasele tuletab kohustuslik vormirõivas meelde nõukaaega, mil õppurid olid riietatud ühtlaselt tumesinisesse. Aga ka selle hirmu võib prügikasti visata. Tänapäeva koolivormid on mugavad ja stiilsed.

Ja ega koolivorm tähenda, et valikuvõimalus puudub. Üldiselt on koolides iga päev nõutud vaid paari-kolme vormi kuuluva rõivaeseme kandmine, täisvormi kasutatakse ainult pidulikel puhkudel.

RAHVUSKONSERVATIIVID on seisukohal, et linnavõim võiks teha koolivormile ülemineku nii õppeasutustele kui ka lapsevanematele soodsamaks. Kui kool otsustab vormi kasutusele võtta, siis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Viljandi osakond näeb ette, et linn kompenseeriks 50 protsenti kooliriietuse maksumusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles