Kust algab kolmas maailm?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruulased on tuntud oma protestivaimu poolest. Tänavu raputasid riiki õpetajate meeleavaldused, mille järellainetused pole seniajani vaibunud.
Peruulased on tuntud oma protestivaimu poolest. Tänavu raputasid riiki õpetajate meeleavaldused, mille järellainetused pole seniajani vaibunud. Foto: ENRIQUE MONDUJANO (Reuters)

Minu magistriprogramm nägi muu hulgas ette uurimust mis tahes maailma otsas asuvast arenguriigist. Valik langes sel kevadel Peruule – Lõuna-Ameerika suuruselt neljandale riigile, mida me siinpool maakera peame endiselt «kolmandaks maailmaks», arengust maas olevaks territooriumiks.

Tegelikkus on paljuski teistsugune. Minu esimene isiklik kokkupuude selle «arenguriigiga» oli Miraflores – rikas linnaosa kümnemiljonilise elanikkonnaga pealinnas Limas. Seal avanenud vaatepilt meenutas pigem Silicon Valleyt: Kalipsos kohalikud surfasid rannas või tegid pargis joogat, kõik oli kõrge, betoonist ja klaasist ning hinnatase oli vaat et kallim kui Eestis.

Peruu enda standardite kohaselt elab vaesuses umbes veerand, allpool rahvusvahelist vaesuspiiri (1,90 USA dollarit päevas) veel vaid 3,1 protsenti inimestest. Nii Aafrika kui ka mõne Lõuna-Aasia riigiga võrreldes on see osa õige pisike, nagu ei ole ka riigi 13 000 dollari suurune sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta teab mis väike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles