Avalik kiri Hans Värele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Juhani Aaltonen
Harri Juhani Aaltonen Foto: Elmo Riig / Sakala

(Kiri on ajendatud 16. augusti Sakala artiklist «Soomlasest linnapeakandidaat veel meeriks ei sobi» ja juhtkirjast «Kahe riigi vahel» ning 19. augusti «Sakala stuudiost».)

HEA HANS. Ma olen väga üllatunud Sinu arvamusest, et mina ei taha saada Viljandi linnapeaks. Sa väidad seda  ilma minuga sel teemal vestlemata. Kui suudad hinnata inimese motivatsiooni temaga kohtumata, oled Sa ülihea psühholoog või selgeltnägija. Samuti hindad Sa, kui usutav kandidaat ma olen, väites, et kui ma ei saa kohe Eesti kodakondsust, on linnapea valimise edasilükkamine valija petmine.

Mida Sa arvad sellest, kui linnapea kahe aasta pärast soovib minna riigikokku? Meer valitakse ju neljaks aastaks. Kas see pole valija petmine? Miks Sa selle kohta oma arvamust ei avalda?

MUL ON KAHJU, et Sina, kes Sa oled andnud mõista, et olen rassist või vähemalt käitun rassistlikult, mõistad hukka mind ja minu tahet olla Viljandi linnapea. Sinu argument ei ole see, et ma ei saaks linnapeana hakkama (Sa isegi usud, et saan hakkama), vaid argumendiks on minu praegune kodakondsus. Kas ei ole natukene rassistlik mõtlemine?

Oled arvamusel, et ma ei suuda läbida piisavalt kiiresti kodakondsuse saamise kadalippu. Ole rahulik, ma olen väga motiveeritud ja tahtmist täis. Samuti on mul eestlasest sõbrad, kes mind toetavad ja aitavad.

VÕIB-OLLA TUNDUB Sulle mõistmatuna see, et olen valmis vahetama Soome kodakondsuse Eesti oma vastu, sest levib ju müüt, et Soomes on kõik parem. Ma olen Viljandiga seotud olnud rohkem kui pool oma elust ja näinud väga lähedalt Eesti arengut vaesusest rikkuseni. Jah, alati võiks olla parem, aga Eesti on praegu ikkagi juba heaoluriik. Oleme selle üle uhked!

Eestis kehtib Schengeni leping ehk eestlasena on Euroopas sama lihtne reisida kui soomlasena. Ise arvan, et olukord, kus üks seadus annab õiguse olla volikogu liige ja isegi selle juht, kuid samas teine seadus keelab olla volikogu töökinnas ehk linnapea, on ebanormaalne. Aga kuniks olukord on selline, pean seda austama.

Linlaste abita pole võimalik linna juhtida. Seepärast ongi inimeste otsustada, kas valida linnapeaks inimene, kes tahab seda tööd teha kaua, aga pole sünnilt eestlane, või valida inimene, kes on sünnilt eestlane, aga kelle tegelikud ambitsioonid on riigikogus ja pealinnas. Kui Sa tõesti tunneksid muret linnapeakandidaatide motivatsiooni üle teha tööd terve valimisperioodi jooksul, mitte minu kandidatuuri alavääristada, siis oleksid avaldanud arvamust ka teiste kandidaatide motivatsiooni, tahte ja tulevikuplaanide kohta.

Minul on kindlasti nii motivatsiooni kui ka tahet. Loodan, et oskusedki kasvavad heade kolleegide toel.

MULLE TUNDUB, et peatoimetajana oled Sa unustanud ajalehe Sakala rolli kohalikus elus ja arvamuste kujundamises või hindad seda valesti. Kohaliku lehe mõju on minu arvates oluline ning just seepärast tuleb seda kasutada targalt ja väärikalt.

Loodan, et tulevased kirjutised ja artiklid on nii minu kui ka teiste kandidaatide suhtes neutraalsed ning faktipõhised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles