Kitarrifestival toob Viljandisse maailmaklassi muusikud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarisolist ja helilooja Marzy Nyman on üks paljudest nimekatest muusikutest, kes oktoobris Viljandis publiku ette astub.
Kitarisolist ja helilooja Marzy Nyman on üks paljudest nimekatest muusikutest, kes oktoobris Viljandis publiku ette astub. Foto: Viljandi kitarrifestival

Oktoobris toimuv Viljandi kitarrifestival tähistab tänavu kümnendat juubeliaastat ning on korraldajate kinnitust mööda tähtpäevale vääriline ja toob Eestisse maailmatasemel muusikud.

On tähelepanuväärne, et festival toob Eestisse maailmanimesid, sõna otseses mõttes staare, kelle kontserdikülastuseks on fännid tihti valmis ise pikka teekonna ette võtma. Nii esineb sel aastal Viljandis Ameerikas sündinud kitarrist Rocco Deluca. Ta on laulnud bändis Rocco DeLuca and the Burdenja ja jaganud lava legendaarsete John Mayeri ja Taj Mahaliga, lisaks on tal õnnestunud musitseerida koos Johnny Cashiga. Koos legendaarse produtsendi Daniel Lanoisiga salvestas albumi «Goodbye To Language», millele eelnes ka maailmaturnee.

Esinejate nimistu jätkub samal kõrgusel. Lavalaudadele astub Ameerika džässkitarrist ja klahvpillimängija Kurt Rosenwinkel. «Tema unisoonis falsetiga kaasalaulmine oma kitarrimängule, kitarrikäsitlus ja kõlaesteetika, mis on laia sound`i spektriga kohati isegi ülevürtsitatud, on üks ja ainus – see muusik on Kurt Rosenwinkel,» kirjeldab muusikut festivali kunstiline juht Ain Agan.

Kümnenda festivali esinejate ridadesse kuulub veel näiteks Paul Galbraith – muusik, kes on nomineeritud Grammyle ja välja andnud seitse albumit. Galbraith viljeleb muusikat, mis on kirjutatud klaverile, tšellole või viiulile või mille esitamiseks läheks vaja vähemalt kahte head kitarristi, kuid šotlasest kitarrist mängib üksi ja teeb seda nii, et paneb kuulama ka need, kes kitarrist suurt lugu ei pea.

Festivalil on esindatud ka kodumaine paremik ja pakkuda on ka üllatusi. Soolokontserdi annab armastatud Riho Sibul, kelle lauljakarjäär sai alguse legendaarses Eesti ansamblis Ultima Thule, milles ta on tänaseni esikitarrist. Kuulajate ette astub ka Nordic Guitar Orchestra. Põhjamaise kitarriorkestri nime alla on koodnunud kuus silmapaistvat kitarristi: Ola Bengtsson ja Erik Söderlind Rootsist, Teemu Viinikainen ja Marzi Nyman Soomest ning Andre Maaker ja Ain Agan Eestist, kes toovad kuulajateni karged põhjamaised tuuled ja sooja olemise üheaegselt.

Viljandi nukuteatris astub intiimse soolokavaga publiku ette üks väljapaistvamaid ja toimekamaid džässmuusikuid Eestis, Jaak Sooäär. Pärimusmuusika aida väikses saalis jagavad lava Soomest pärit instrumentalist Teemu Viinikainen ja Andre Maaker, kitarrivirtuoos, kes suudab mängida folgist flamenkoni. Unustamatuks kujuneb kindlasti Soome ja Euroopa tippmuusikutega koostööd tegev supertrummar Mika Kallio ning eripärase muusikakeele ja enam kui 40 albumi salvestusel kaasa tegev kitarisolist ja helilooja Marzy Nymani kontsert.

Romantilise meeleolu Viljandi Vanas veetornis kesk öist pimedust loovad sel aastal Kristo Käo, kellele ei ole võõras barokkmuusika ega 14-keeleline teorb, ning kitarrist Jorma Puusaag, kes sai suurema tähelepanu ja tuntuse 2007. aasta «Allika» tuuril, kus muusik saatis Koit Toomet pea 60 kontserdil üle Eesti.

Käesoleval festivalil on harukordne võimalus osaleda päevasel kontsertkohtumisel Ain Aganaga, kes on ühtlasi festivali kunstiline juht ja eestvedaja. Fookusesse võetakse Agana kui Eesti ühe esikitarristi senine elu ja looming. Kohtumine ei piirne vaid jutuveeretamisega, kõrvu paitavad ka kitarrihelid.

Kitarrifestival jõuab ka Viljandi maakonda. Igal aastal on korraldatud kontsert ka koostöös Õisu mõisaga. Sel korral esineb Õisu mõisas legendaarne Marc Ducret Prantsusmaalt.

Ühtlasi on programmi lisandunud koostöökontsert Holstre magasiaidaga, kus astub üles tänapäeva meisterikumaid ja omapärase helikeelega muusikuid Eestis – Andre Maaker soolokavaga «Minu laulu pidu».

Festivali avab sedapuhku eelmise aasta Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia laureaat Merje Kägu. Kägu astub üles koos suurejoonelise rahvusvahelise koosseisuga, kuhu kuuluvad veel Marina Cyrino (flööt, Brasiilia), Blanca Sans (oboe, Hispaania), Åsa B Johansson (viiul, Rootsi), Leonor Palazzo (tšello, Belgia), Viktor Reuter (kontrabass, Rootsi) ja Jesse Ojajärvi (trummid, Soome). Neile järgnevalt astuvad üles eesti noored muusikud Johannes Laas ja Jaanis Kill.

Festivali oluliseks osaks on pühendumine noortele kitarrimängijatele ja nende arengutele. Sedapuhku oodatakse põnevusega kontserti, mis pühendatud just nooremale põlvkonnale. Kontserdi jooksul võib näha ja kuulda mitut koosseisu nii Eestist kui piiri tagant. Oma oskusi näitavad põhjalikumalt käesoleva aasta «Riga Jazz Stage» võistluse Viljandi kitarrifestivali eripreemia laureaadid Richards Goba ja Janis Bērziņš Lätist, kellele oponeerivad paljud teised noored kitarristid. Neist paljud võtavad osa ka festivali ajal toimuvatest meistriklassidest ning astuvad üles ka festivali kitarriorkestris. Festivali ajal toimub palju töötubasid, mille üks  kulminatsioon on festivali kitarriorkestri traditsiooniline kontsert. Orkestrit juhendab sel aastal armastatud Mart Soo.

Enamik kontserte toimub Viljandi pärimusmuusika aidas ning õhtused legendaarsed jämmid nii kohalike tudengite kui festivali artistidega toimuvad Tegelaste Toas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles