Päeva küsimus. Aivar Ruukel, kus olite ja mida tundsite 20. augustil 1991?

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Ruukel.
Aivar Ruukel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Turismiettevõtja, giid, loodusemees ja keskkonnaaktivist Aivar Ruukel puhkeb selle küsimuse peale naerma. Ja kostab siis: "Mul on see päev detailideni meeles!"

"Tegin oma elu esimest giiditööpäeva," räägib ta. "Mul olid külas kursusevennad Rootsi põllumajanduskoolist, käisime nendega mööda Viljandi- ja Pärnumaa esimesi talusid, mis kolhooside lagunemise järel tekkima hakkasid. 20. augustil olime ekskursioonil Tori hobusekasvanduses."

Aivar Ruukli fotojäädvustus 20. augustist 1991. Rootsi põllumajanduskooli õpilased ekskursioonil Tori hobusekasvanduses, giidiks esimest päeva seda tööd tegev Aivar Ruukel.
Aivar Ruukli fotojäädvustus 20. augustist 1991. Rootsi põllumajanduskooli õpilased ekskursioonil Tori hobusekasvanduses, giidiks esimest päeva seda tööd tegev Aivar Ruukel. Foto: Aivar Ruukel

Ruukel meenutab, et rootslased helistasid talle kaks päeva enne küllasõitmist ja muretsesid: mis teil seal toimub, Moskvas on tankid tänavatel, kas Eestisse on ikka ohutu tulla? "Kuna siin siis veel midagi ei juhtunud, ütlesin, et muidugi tulge. Tulidki. Ja siis läks mäsuks. Nii et mu Rootsi sõbrad sõitsid 18. augustil Nõukogude Liitu ja lahkusid mõne päeva pärast Eesti Vabariigist!"

20. augusti õhtu tormiliste sündmuste järel võeti külalistega taastatud iseseisvuse auks puhketalus napsi. 

Nagu Ruukel nentis, jääbki 20. august talle vabaduse saavutamise kõrval elu lõpuni meenutama, et just see päev määras ka tema edasise töö: temast sai giid.

20. augustil 1991 kell 23.02, vaid mõni tund pärast ärevaid hetki Tallinna teletorni juures, kus seda hõivata üritavad Pihkva dessantväelased relva käes hoides Eesti inimestega silm silma vastu seisid, võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest.

70 kohal olnud rahvasaadikust 69 hääletasid iseseisvuse väljakuulutamise poolt. Ülemnõukogu otsuse kinnitas haamrilöögiga Ülo Nugis. Nõukogude okupatsioon oli lõppenud ning Eesti Vabariik taas maailmakaardil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles