Päeva küsimus. Ando Kiviberg, kus te olite ja mida tundsite 20. augustil 1991?

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnapea Ando Kiviberg.
Viljandi linnapea Ando Kiviberg. Foto: Elmo Riig

On Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise 26. aastapäev. Uurime tänase päeva jooksul Viljandi tuntud inimestelt, kus nad olid ja mida elasid läbi 26 aastat tagasi.

Viljandi linnapea Ando Kiviberg, kus te olite ja mida tundsite 1991. aasta 20. augustil? 

Olin 22-aastane ning veetsin suve maal – olin Käsmus, isa juures. Kogu päeva olime ärevaid sündmusi jälginud, neid arutanud, sõpradega infot vahetanud: kus keegi on ja mida teeb ja teab... Kogu see olukord tekkis ju äärmiselt ootamatult. Kui vastu ööd rõõmu-uudis tuli, oli tunne kirjeldamatult võimas. 

20. augustil 1991 kell 23.02, vaid mõni tund pärast ärevaid hetki Tallinna teletorni juures, kus seda hõivata üritavad Pihkva dessantväelased relva käes hoides Eesti inimestega silm silma vastu seisid, võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest. 

70 kohal olnud rahvasaadikust 69 hääletasid iseseisvuse väljakuulutamise poolt. Ülemnõukogu otsuse kinnitas haamrilöögiga Ülo Nugis. Nõukogude okupatsioon oli lõppenud ning Eesti Vabariik taas maailmakaardil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles