Erametsakeskus on abiks tormikahjude hindamisel

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani vallas Kootsil oli tormi ajal kilomeetrisele lõigule murdunud kümneid puid.
Suure-Jaani vallas Kootsil oli tormi ajal kilomeetrisele lõigule murdunud kümneid puid. Foto: Elmo Riig

Eelmise nädala torm kahjustas metsi üle Eesti ning sihtasutus Erametsakeskus tuletab metsaomanikule meelde, kuhu on võimalik tormikahjustuse korral pöörduda ja kuidas abi otsida.

Möödunud nädalavahetusel räsisid Eesti metsi tugevad tormituuled. Õnneks ei olnud sel korral kahjustused niivõrd ulatuslikud, nagu möödunud aastal Valgamaal. Siiski on andmeid üle Eesti tugevalt kahjustatud metsaaladest, enim on tormikahjusid silma jäänud Viljandi- ja Järvamaa metsades.

Kui omanik leiab oma metsast tormikahjustuse, tuleks langenud puud võimalikult kiiresti koristada, sest need soodustavad metsakahjurite sigimist ning juure- ja tüvemädaniku levikut.

Oma metsast võib omanik raiuda kuni 20 tihumeetrit puitu kinnisasja kohta aastas. See tähendab, et kui tormikahjustus on väike, võib selle kõrvaldada ilma keskkonnaametit teavitamata. Suurema kahjustuse kohta tuleb aga esitada keskkonnaametile teatis ning vajadusel tehakse seejärel metsakaitseline ekspertiis.

Eramatesakeskus soovitab kõigil omanikel oma metsast läbi käia ja selle olukord üle vaadata. Kahjustuste korral tasub nõu ja abi selle kõrvaldamiseks küsida kohalikust metsaühistust. Kontaktid leiab erametsaportaalist www.eramets.ee/metsauhistud.

Kui aga metsaomanik soovib ise kahjustust kõrvaldama asuda, kutsub erametsakeskus üles ettevaatlikkusele ning tuletab meelde, et saega paindes või murtud puude kallale minnes tuleb hoolikalt järgida ohutusnõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles