Tulevik pani Tallinna Flora meestel jalad värisema, kuid kaotas valusal moel

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora−Viljandi Tulevik kohtumine  (3:2) Premium-liiga 23. voorus 11. augustil 2017 Tallinnas A. Le Coq Arenal.
FC Flora−Viljandi Tulevik kohtumine (3:2) Premium-liiga 23. voorus 11. augustil 2017 Tallinnas A. Le Coq Arenal. Foto: Janek Eslon

Eesti jalgpalli Premium-liiga 23. vooru kohtumine, mis leidis aset liigatabeli suveräänse juhi, kümnekordse Eesti meistri Tallinna FC Flora ning Viljandi Tuleviku vahel, kujunes ootamatult kogu senise liigahooaja kõige võimsamaks lahinguks. Viljandi mehed kaotasid 2:3 ning vutiüldsus kihab - kas kohtunikud röövisid Tulevikult supertulemuse?

Mäng algas A. Le Coq Arenal võrdsete lahinguna. Florale ebatüüpiliselt anti juba kohtumise alguses keskväljainitsiatiiv külalistele. Selle põhjust tuleb otsida tõigast, et Flora põhikoosseisu keskkaitsja Madis Vihmann on vigastatud ning hollandlasest peatreener Arno Pijpers otsustas vangerdada: keskväljamootor, kapten Brent Lepistu nihutati keskkaitsesse ja keskväljal võttis tema koha üle vähemate kogemustega German Šlein.

Tulevik, kes oli Tallinna sõitnud tööpäeva õhtul peetud mängu arvesse võttes üsna harvaesinevalt tugeva koosseisuga, haistis selles oma võimalust. Flora kaitseliinile pandi peale tugev surve ja viljeleti suurepärast, tehnilist mängu ja esitleti sööduilu. Juba 14. minutil tuli see, mis tulema pidi: Vlasi Sinjavski purjetas vasakult äärelt karistusalasse, mängis seal efektselt pikali Flora äärekaitsja Märten Kuuse ning lõpetas soolo kliiniliselt täpse löögiga värava esinurka 1:0.

Flora profid olid šokis - viimati oli Tulevikku võidetud koguni 7:0 − ja end koguda tallinlastel ei lastudki. Juba 24. minutil andis kogu kohtumise vältel kaheldamatult säravaima mängijana silma paistnud Herol Riiberg oma koduklubi vastu perfektse nurgalöögi, mille realiseeris otsekui jalgpalliaabitsast õpitud moel Gerdo Juhkam, kes samuti pikalt Flora särki kandnud. Tulevik haaras juba kaheväravalise eduseisu. 

Flora ei saanud ega saanud oma mängumootorit käima. Lõpuks otsustas Arno Pijpers Šleini väljakult ära kutsuda ning saatis tema asemel mängu pikalt vigastuspausilt naasnud suurte kogemustega äärekaitsja Gert Kamsi. See lubas Brent Lepistul keskväljal oma tavapärasele kohale naasta ning alles siis hakkas rohevalgete mängupilt paranemise märke näitama. Sellest hoolimata hoidsid Tuleviku mehed, eesotsas Herol Riibergi, Karel Kübara, Tanel Langi ning Roger Teoriga kogu Flora meeskonna kikivarbail. Poolajapausile mindigi Tuleviku eduseisul, Flora ei suutnud vastuväravat lüüa. 

Teine poolaeg algas sealt, kus pooleli jäi - Viljandi mehed jätkasid Florale surve avaldamist. Gerdo Juhkamil avanes suurepärane võimalus paanitseva Flora kaitseliini segadust ära kasutades Tulevik juba kolme väravaga ette viia, kuid Flora väravavaht Mait Toom suutis tema trahvikasti joonelt sooritatud löögi tõrjuda. 

Vaid loetud hetked hiljem, 55. minutil sai Flora oma tahtmise, kui Rauno Sappinen realiseeris külmavereliselt Zakaria Beglarišvili söödu ja vähendas Flora kaotusseisu. Hoolimata edu kahanemisest ei andnud Tulevik alla, kuid üha enam kimbutas kollasärke väsimus ja mäng libises lõpuminutite lähenedes järjest kindlamalt väljakuperemeeste haardesse. 

Flora viigivärav sündis väga vastuolulisel moel ning arutelud selle üle, kas kohtunikud röövisid Tulevikku või mitte, jätkuvad seetõttu veel nädalaid. Järjekordsel Flora rünnakul pääses Martin Miller nullnurga alt Tuleviku väravale tulistama ning piki väravajoont liikunud palli suutis Viljandi väravavaht Karl-Romet Nõmm küll püüda, kuid kukkus siis, pall süles, väravajoonele istuli. Flora meeste emotsioonipuhang viitas sellele, et pall ületas väravajoone ning kohtunik Kristo Tohver osutaski keskringile. Viljandi mehed ei olnud sellega aga sugugi nõus. Flora noor ründetalent Mark Anders Lepik üritas kohtuniku suunas aru pärima sööstnud Nõmme käte vahelt palli välja tõmmata, mispeale too kukkus ja puhkenud rüselusse tormasid marru aetud Tanel Lang ning Janar Õunap. Kakluse lahutamisega kurja vaeva näinud Tohver konsulteeris seejärel pikalt äärekohtunikuga ning jättis oma otsuse jõusse: Flora viigistas. Rüseluses osalemise eest said kollased kaardid nii Nõmm, Õunap kui Lepik. Viljandile on see valus hoop, sest esmaspäeval toimuvast kohtumisest Paide Linnameeskonnaga jäävad nüüd hoiatuskaartide limiidi täitumise tõttu nii väravavaht Nõmm kui keskkaitsja Õunap. Hiljem sai viga ka Tanel Langi keskväljapartner Karel Kübar ning esialgsetel andmetel oli vigastus piisavalt tõsine, et järgmise vooru kohtumine Kübara jaoks välistada.

Flora aga jätkas lõpuminutite survet. Kui kohtunik oli lisanud mängule viis lisaminutit ning platsi ääres ropendanud Flora peatreeneri väljakult minema saatnud, võtsid rohevalged üles uue rünnaku. Sellele järgnenud nurgalöögist suutis kodufännide jaoks patuoinaks saanud Brent Lepistu, kel lasus otsene süü mõlemas Tuleviku väravas, lõpuks teisel lisaminutil päästva võiduvärava lüüa. Tulevik allesjäänud mõne minuti jooksul Flora väravat enam ohustada ei suutnud ning pidi alla neelama selle hooaja ühe mõruma pilli.

Kas kohtunik eksis või mitte, ei ole enam oluline, sest Viljandi Tulevik sai viimaste aastate kõige marulisema esituse palgaks siiski vaid null punkti. Rõõmustama panev asjaolu aga on, et vutipublikule näidati üheselt: Viljandi mehed oskavad ja tahavad mängida ning senise hooaja suureskoorilised kaotused on olnud vaid väike jõnksatus mänguvormis. Erilist rõõmu pakkus Tuleviku poolehoidjatele tõik, et Tulevik mängis kogu mängu meeskondlikult ning oma võimete kohaselt, laskmata ühelgi meeskonnaliikmel hetkekski ansamblist välja langeda.

Flora, kes on selgelt tiitli poole rühkimas, pääses ehmatusega, kuid kümnekordsetel meistritel on selgelt põhjust peeglisse vaatamiseks: Viljandi Tulevikku mindi mütsiga lööma, seesama müts aga oleks väga napilt võinud saada kõrvuni nende endi pähe surutud.

Hingestatud esitusega palju uusi sõpru võitnud Tulevik peab aga nüüd kahe puhkusepäeva jooksul suutma oma read korrastada ning mängust taastuda. Tuleb loota, et napilt kaotatud supermängust võetakse esmaspäeva õhtul linnastaadioni murul Paide Linnameeskonna vastu joostes kaasa vaid positiivseid emotsioonid. Neid pakuti reede õhtul Tallinnas kogu Eesti jalgpallipublikule ohtrasti.

Karl-Romet Nõmm oli peale mängu mõistetavalt pettunud ja ütles, et tema arvates rööviti Tulevikult punktid, kuid jäi seejärel siiski diplomaatiliseks. «Kohtunik nägi ühtmoodi, mängijad teisiti,» sõnas ta jalgpalliportaalile Soccernet. «Kohtunik teeb oma tööd ja kõik on inimesed.»

Viljandi vutimeeste ülioluline kohtumine otsese rivaali, Paide Linnameeskonna vastu, kes eile alistas koduväljakul Narva Transi 3:1, leiab aset esmaspäeval kell 19 Viljandi linnastaadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles