Tülikast kambast tahetakse lahti saada terrassi lammutamisega (5)

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuias küpsetamisega leiba teeniv ettevõtja Helin Laugamets soovib lammutada maja ees oleva terrassi, lootes, et siis kaotab noorte seas populaarne kogunemiskoht oma võlu.
Karksi-Nuias küpsetamisega leiba teeniv ettevõtja Helin Laugamets soovib lammutada maja ees oleva terrassi, lootes, et siis kaotab noorte seas populaarne kogunemiskoht oma võlu. Foto: Kamilla Selina Lepik

Kui Helin Laugamets pool aastat tagasi Karksi-Nuias väikse pagarikoja avas, ei teadnud ta veel, et soojade ilmade saabudes muutub majaesine õhtuti noorte sumisemispaigaks.

Tartust Karksi-Nuia elama kolinud Laugametsa sõnul toovad õhtused kogunemised kaasa ka lagastamist ja lõhkumist. Näiteks on lõhutud üks trepiaste ja maja terrassi on üritatud põletada. Helin Laugametsa hommikud on alanud pudelite, hernekaunade või isegi okse koristamisega.

Et noorte tegevus on läinud üle käte, lasi osaühingu Leedi Marmelaad juhataja Laugamets juuli keskel paigaldada Kadri majaks kutsutava hoone juurde turvakaamera, mis hoovi peal toimuval silma peal hoiab. Kui enne arvas Laugamets, et õhtuti käib seal istumas paar-kolm noort, siis tänu valvesilmale sai ta teada, et neid on enamasti vähemalt viisteist.

Kuigi valvekaamera on Laugametsa sõnul olukorda natuke paremaks muutnud, küsis ta eelmisel nädalal vallavalitsuselt luba lammutada terrass, mida kasutas varem samas majas tegutsenud söögikoht. Eile käis ta kohtumas kohaliku konstaabliga, et uurida, mis volitused oleks tal endal kampa laiali ajada. Edaspidi on plaanis välja panna silt, millel on kirjas, mis kellaaegadel tohib territooriumil valdaja loal viibida.  

Leedi Marmelaadiga samas majas tegutseva Karksi-Nuia aianduse ja mesinduse seltsi juhatuse liige Leili Nael on selle murega tuttav juba aastaid. Naelal pole oma sõnul midagi selle vastu, et noored seal istumas käivad. «Probleem on selles, et nad püüavad kuidagimoodi oma aega sisustada,» leidis ta. Samas tunnistas Nael, et igahommikune koristamine on ka talle tüütuks muutunud.

Naela arvates peaks suvel noortele leidma rohkem rakendust ja võimaldama neil teha tööd, et nad oskaksid olemasoleva väärtust hinnata.  

Selle kõigega on kursis ka Karksi-Nuia noortekeskuse juhataja Illika Orav, kes nentis, et kõnealune mure muutub eriti aktuaalseks suvel. Politseil on tulnud mitu korda noorte olengutesse sekkuda ning valla ametnikud on noorte vanematega vestelnud. «Meil on kõik võimalused olemas. See pole see, et noortel pole midagi teha või et see on nende appikarje. Nad naeravad näkku, kui mingit tegevust pakud,» rääkis Orav.

Tema sõnul koosneb tuumik 16-aastastest ja vanematest noormeestest, kes arvavad, et nende kohta ükski seadus ei kehti. 

«Kolm päeva tagasi muukisid nad lahti elektrikilbi ja laadisid seal oma telefone. Info on kõik olemas, aga kui kodu annab õiguse, pole midagi teha. 16-aastast ümber ei kasvata,» rääkis noortekeskuse juhataja.

Orava sõnul lähevad noorte naljad tihti üle piiri ja tekitavad kellelegi teisele kahju ning kui Kadri maja hoovis olukord kontrolli alla saadakse, leiavad nad tema ennustust mööda uue koha, kus ennast lollustega lõbustada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles