Politsei: Eestisse tööle kutsutud välismaalane on tööandja vastutusel

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvebüroo inspektor Elen Hansen rõhutas, et Eestisse kutsutud tööline on tööandja vastutusel.
Piirivalvebüroo inspektor Elen Hansen rõhutas, et Eestisse kutsutud tööline on tööandja vastutusel. Foto: Peeter Kümmel

25. juulil tegi politsei Jõgevamaal kontrollaktsiooni, mille käigus avastati neli Ukraina kodanikku, kelle lühiajaline töötamine ei olnud nõuetekohaselt politsei- ja piirivalveametis registreeritud. Kolmele naisele ja ühele mehele määrati kiirmenetluses rahatrahv.

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo inspektor Elen Hansen tuletas meelde, et Eestis võib lühikest aega töötada välismaalane, kes viibib seaduslikult ajutiselt Eestis näiteks viisa või viisavabaduse alusel ja kelle töötamine on enne tööleasumist politsei- ja piirivalveametis registreeritud. «Sageli ei ole tööandja kuigi tõsiselt suhtunud välismaalase värbamiseks vajalike dokumentide vormistamisse. Selline hooletu suhtumine on aga väärtegu, mis tähendab tööandjale kuni 3200 euro ja töötajale kuni 1200 euro suurust rahalist karistust,» selgitas Hansen. Veendudes, et välismaalasel on elamisluba töötamiseks olemas, tuleks kindlasti jälgida ka selle loa kehtivusaega.

Tööandja, kes on sõlminud töölepingu välismaalasega, kellel pole seaduslikku alust Eestis elada ja töötada, on kohustatud lepingu lõpetama. Töölepingu lõpetamise kohustus on tööandjal ka siis, kui töötajal oli lepingu sõlmimise ajal Eestis töötamiseks luba, kuid selle kehtivus on hiljem lõppenud.

Piirivalvebüroo inspektor Elen Hansen rõhutas, et Eestisse kutsutud tööline on tööandja vastutusel. «Tööandja peab jälgima, kas välismaalasest töötaja saabub tema juurde kokkulepitud ajaks või jätab sootuks tulemata. Sellistest kõrvalekalletest on tööandja kohustatud politseid teavitama,» kõneles ta. Ühtlasi peab tööandja teada andma, kui tööleping välismaalasega lõpetatakse enne tähtaega. Seda näiteks ka juhul, kui planeeritud tööd said varem valmis või ei olnud võimalik mingil põhjusel nendega jätkata. Samuti siis, kui välismaalasest töötaja oskused ei olnud piisavad, tervis vastupidav või töötaja ootused tööandjale olid liiga kõrged.

Kontrollaktsioon viidi läbi Lõuna prefektuuri ning maksu- ja tolliameti koostöös. Selliseid kontrolle tehakse välismaalasi tööle värvanud ettevõtetesse kogu Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles