Viljandi pärimusmuusika festival külvab pärimuspisikuid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika festivalil on kavas ka rikkalik õpitubade programm.
Viljandi pärimusmuusika festivalil on kavas ka rikkalik õpitubade programm. Foto: Folk.ee

Nagu ikka on tänavuselgi Viljandi pärimusmuusika festivalil lisaks kontsertidele kavas õpitubade programm. 34 nutikas toas käsitletakse neljapäevast pühapäevani peo teemat «Uut ja vana» muusika õppimise, tantsu, jämmide ja vestlusringide kaudu, õpitakse pilli mängima, meisterdama ja ka parandama. Õpitubasid juhivad tegijad nii Eestist kui välismaalt. Suured inimesed saavad sauna ning pisikesed oma titelaulu- ja mängutoa.

«Kui mängid mõnda pilli, on tark see festivalile kaasa võtta, sest festival pakub alati spontaanset võimalust koos teistega uusi lugusid õppida ning tutvuda teiste maade pärimusmuusika ja -muusikutega. Õpitubadesse tulijatelt ei nõuta eelteadmisi,» julgustab Mare Lilienthal kõiki kohale tulema.

Õpitubadepealik lisab, et kui on eriti julget pealehakkamist, saab peale parmupilli õppimist astuda rahva ette koos Meisterjaaniga Kultrahoovis.  Viljandi pärimusmuusika festivali ajal saab lisaks parmupillile õppida väikekannelt. Pärimusmuusika maailma uueks hittpilliks on ukulele, mida õpetab ukulele-maailmameister Tobias Elof Taanist. Omaette elamuse kingib kindlasti kohtumine Tšiili superstaari Nano Sterni ja Itaalia bändiga Kalàscima.

Viljandi pärimusmuusika festivali värvikad õpitoad ja lisaprogramm pakuvad vaheldust ja täiendust külluslikule muusikakavale. Festivali selline külg võimaldab pärimuskultuuri põnevate tahkudega tutvuda ning seda avastada teistsugusest vaatevinklist, astuda diskussiooni meistritega ja panna iseennast pärimuslikus maailmas proovile. Nii saab üksi või koos partneriga astuda pärimuslike paaristantsude õpituppa ja jätkata õhtul tantsumajas, kus õpitut külapeohõngulises vormis kohe ka järele proovitakse. Oma teadmisi ja oskusi jagavad teiste hulgas kõik see mees ansamblist Untsakad, kel täitub festivalil 25. eluaasta.

Kolme festivalipäeva hommikul on soovitav meele- ja häälevirgutus kõikidele meestele ja mehepoegadele meestelaulutoas. Omandades pärimusmeditsiini tundja Alar Krautmani juhendamisel saunarituaali ja saunaravi tarkused, saavad kiiremad end registreerida sauna, et festivalimelu ja lossimägesid nautides pärimustarkust saunalaval oma nahal katsetada.

Peredele on mõeldud laulude, mängude ja rahvapillide meisterdamise toad. Piret Pääri õpitoas «Rahvajutud. Kas ajast ja arust?» mõlgutatakse vestlusringi mõtteid, kas vanadel muinasjuttudel on tänapäeval veel tähendust. Kindlasti pakuvad sooje emotsioone ja imetlust pillid, mida saab ise looduses meisterdada. Sellest räägib neljapäeval kell 16 algav õpituba «Loodusest loodud pillid».

Õpitubade programm kuulub Viljandi pärimusmuusika festivali kavasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles