Soomaa rekordaasta lugusid saab nüüd lugeda ka inglise keeles

Maarja Möldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa rekordaastast kõneleva raamatu eesti- ja ingliskeelne eksemplar
Soomaa rekordaastast kõneleva raamatu eesti- ja ingliskeelne eksemplar Foto: Liisi Seil

Südasuvel on lugejate ette jõudnud raamat, mis aitab välismaalastel tutvuda Eesti ühe haruldasema paiga, Soomaa rahvuspargi looduse, inimeste ja kultuurilooga.

Eestikeelsena ilmus see raamat 2011. aasta suvel pealkirjaga "Teekond läbi viie aastaaja. Soomaa päevik". Teose ingliskeelne ja täiustatud kujundusega versioon kannab nimetust "Journey Through Five Seasons. Soomaa Diaries". Sellel on ka uus ja huvitav kaanepilt.

Tekstid on tõlkinud Aari Juhanson ja kujundanud Aavo Palo. Ingliskeelse materjali luges läbi Ameerikas elav Kevin Brooks, kes tegi ka ettepanekud joonealusteks märkusteks. Need jagavad täpsemaid selgitusi mõne meie kultuuri puudutava mõiste või nähtuse kohta.

Raamat hõlmab endas Soomaa rekordilist aastaringi, mis on lugejateni toodud päeviku vormis. Aastal 2010 otsustasid kaks loodusest huvitatud ajakirjanikku, kirjutaja Liisi Seil ja fotograaf Elmo Riig, veeta ühe aasta Soomaal – rahvuspargis, mis on kuulus oma suurte üleujutuste, rabade, lamminiitude ja metsade poolest. Autorite rännak kulges läbi viie aastaaja: lisaks tavapärasele talvele, kevadele, suvele ja sügisele on seal ju veel viieski aastaaeg, suurvesi. Seiklused viisid neid rabadesse ja matkaradadele, kanuuga üleujutust uurima ja õhusõidukiga laukaid imetlema. Oma teel kohtasid nad nii matkajaid, põliselanikke kui ka teadlasi. Päeviku vormis kirja pandud tekste täiendavad rohked dokumentaalsed fotod ja inforikkad faktinurgad.

Aasta 2010 oli eriline – see algas väga lumerikka talvega, mille järel tabas Soomaad viimase 50 aasta suurim üleujutus. Halliste jõe tase tõusis 6. aprilli õhtul 494 senitmeetrit üle Riisa külas asuva mõõteposti nulltaseme. Säärast taset pole järgmiste aastate üleujutused saavutanud, kuigi 2011. aasta suurvesi küündis selle lähedale. Üllatusi pakkus ka erakordselt palav suvi ja tugevate tormidega sügis.

Kuigi teoses leidub palju teavet rahvuspargi looduse ja ajaloo kohta, on see palju enamat kui teatmeteos, see on südamlik lugu Soomaast ja sealsetest inimestest. Tänu inglisekeelsele tõlkele on võimalik seda jagada nüüd suurema hulga loodusesõpradega.

Raamatut saab osta Eesti raamatupoodidest ja autoritelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles