Kevadine soojatipp ootab endiselt ületamist

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike
Päike Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ehkki kalendrikuude järgi on suvi jõudnud üle poole, on tänavuse soojarekordina endiselt jõus tulemus, mis mõõdeti kevadel.

Käesoleva aasta soojatipp sündis 19. mail, kui Jõgevamaal asuv Tiirikoja ilmajaam mõõtis maksimumiks 27,1 kraadi. Viljandis kerkis õhusoe samal ajal 26,8 pügalani.

Juunis jäi niisugustest näitajates veidi puudu. Maksimaalne õhutemperatuur kerkis Viljandis 25,9 kraadini 17. juunil. Mujal Eestis sirgus jaanikuu soojatipp 15. juunil Saaremaal Roomassaares: 26,5 kraadi.

Riigi ilmateenistus on optimistlik ja tänane prognoos pakub, et selle suve ja seega kogu aasta soojatipp võib uueneda algaval nädalal. Sünoptikud ennustavad neljapäevaks, 27. juuliks sooja 21 kuni 28 kraadi. Taevas peaks küll olemas samal ajal vahelduvalt pilves ja võib tulla vihma ning äikestki.

Venelaste ilmaportaal Gismeteo, norrakate Yr ja Ameerika ilmamudelil põhinev WeatherOnline siiski nii julgeid lubadusi veel välja ei käi. Küll näevad nemad pisut soojemat ilma järgmise nädala lõpuks ja ületuleva alguseks.

Aga kuidas suvine ilm tegelikult jätkub ja kas kevadine soojarekord kukub või jääb ikka veel löömata, näeme mõne aja pärast.

Olgu siinkohal lisatud, et Eesti suvine soojarekord on kerkinud üle 30 kraadi viimased seitse suve järjest ning jäänud olenevalt aastast 31,6- kuni 35,4-kraadiseks.

Seevastu võib mõnd tänavust jahedat suveööd ja -varahommikut kõrvutada aasta algul valitsenud talveilmaga. Näiteks aasta esimese kuu kõige soojem päev valitses 1. jaanuaril, kui Heltermaa ilmajaam mõõtis päeva maksimumiks täpselt 7 kraadi. Küünlakuu tänavuse soojatipu fikseeris 28. veebruaril Võru ilmajaam: 8,3 kraadi.

Copy
Tagasi üles