Hea ilm meelitas rahvast taluelu uudistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Asjalik hani, villane alpaka, maitsev sibulapirukas, lahke lehm, kaval kala, magus mari, toitev teravili, buss kui elumaja ja mis kõik veel – tänasel avatud talude päeval jagus isesugust uudistamist igale maitsele.

Üle Eesti ootas rahvast külla 280 talu, neist Viljandimaal 15. Uksed tehti ametlikult lahti kell kümme hommikul ja hoitakse avatuna kella viieni õhtupoolikult. Uudishimulikumad inimesed aga küsisid luba edasi astuda juba eile, laupäeval.

Suure-Jaani vallas asuva Nõrga talu perenaine Krista Kukk ütles, et nende pere talu keskendub aiandusele, kuid täna soovitakse näidata ning kõnelda kõigile, kuidas maal elatakse.

«Räägin ka oma pere lugu,» lausus ta. «Tulime 31 aastat tagasi Viljandist, kui meie esimene poeg oli kuuekuune. Nüüd on peres neli last.»

Vaatamise ja kuulamise kõrval oli võimalik Nõrga talu selle päeva kohvikust kehakinnitust osta. Lille-nimelise vabaõhukohviku oli üle seadnud Margit Kirss, kes pakkus omatehtud suupoolist. Ta ise kiitis sibulapirukat, mille Sakala ajakirjanik kolme euro eest ka ära proovis ning igati tunnustust avaldas.

Nõrga talu hoovil ootas külastajaid järelhaagisega buss, millega pererahvas laatadele sõidab. Suures bussis on ametlikult kuus istekohta, aga palju ruumi hõlmavad eluruumid koos kõige vajalikuga. Nii on välisõitudel elamine ja ööbimine omast käest võtta. Bussi ümberehitamine käis peremees Toomas Kuke ideede järgi.

Küsimusele, miks Nõrga talu avatud talude päeval kaasa lööb, päris Krista Kukk vastu, et miks ka mitte.

«Korraldus on väga hea, reklaam on tohutu,» lausus ta. «Minu arvates on see üks paremini suunatud ettevõtmisi, kuidas maaelu tutvustada.»

Kaart oli abiks

Nõrga talust otsustasid teiste seas läbi astuda Viljandi inimesed Ulvi ja Andres Teemusk. Nende sõnul tundus asi huvitav ning teisalt naasid nad pereisa töökoha suvepäevadelt ja talud jäid tagasiteele.

«Mulle meeldivad iluaiad,» lausus Ulvi Teemusk. «Telefonist vaatasin kaardilt järele, kus lähemad avatud talud asuvad.»

Enne Nõrga talu olid nad käinud Pärdi talus, kus kasvavad teiste loomade seas alpakad. «Tahtsin näha, mis loomad nad sellised on. Tuleb välja, et on päris väikesed, nagu lemmikloomad,» tähendas Ulvi Teemusk ja lisas, et oli sealt lapselapsele ostnud alpaka ja angooraküüliku villast kudumi.

Viljandist pärit Liisi Seil ühes paari kaaslasega lubas käia läbi umbes kolm talu, kusjuures alustati hoopis Heimtali mõisast, mis osaleb "Unustatud mõisate" mängus.

«Õde on suur aiandushuviline, nii tulime siis ringkäigule,» lausus ta. «Rahuldame tema lillehimu ära ja siis läheme vist järgmisse tallu kängurusid vaatama.»

Suure-Jaani vallas Pärdi talus olid ilmseks tõmbenumbriks alpakad, kuid rahvast jagus muidugi ka mujale. Sealgi oli avatud talukohvik.

Taluperenaine Andra Lauk ütles, et esimesed huvilised tulid uudistama juba eelmisel päeval.

«Täna on väga soosivalt mõjunud ilus ilm, see toob rohkem rahvast kohale,» lausus ta. «Ka eelmisel aastal oli avatud talude päeval hea ilm ja siis käis meie talust läbi viissada inimest. Võimalik, et tänavu käib sama palju.»

Lauk ütles, et avatud talude päeval on põnev osaleda ja sõlmitakse uusi tutvusi. Käsitöö müümise ning loomade ja lindude vaatamise kõrval peab alati ka toitu pakkuma, sest kui käpikutele ja villastele sokkidele kuumal suvepäeval tormi ei joosta, siis süüa tahab inimene alati.

Parasjagu käis Pärdi talus teiste seas alpakasid vaatamas kolm noort inimest: Ahto Loper kaasa Anna-Liisa Solmani ja pisipoeg Karl Maru Loperiga. Viimati nimetatu sai täna just neljakuuseks ja nii tähistati avatud talude päeval tema sünnipäeva.

Noored on pärit pealinnast, aga tulid sedapuhku Viljandist vanemate juurest.

«Talud on kihvtid,» lausus Ahto Loper. «Väiksena sai kogu aega talus käidud.»

Anna-Liisa Solman kiitis avatud talude ideed ja soovitas kõigile sellest osa võtta. Talud, kuhu minna, oli ta valinud kaasaga kaardi järgi – otsustati nende kasuks, kuhu ei pidanud kaua sõitma.

Ametlik algus Tartumaal

Avatud talude päev kuulutati avatuks täna kell kümme hommikul Kaspri talus Tartumaal.

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles pressiteate vahendusel, et maaelu säilimiseks ja selleks, et üha uusi inimesi maaelu omaks võtaks, on vaja sädeinimesi, kes on valmis oma kodud inimestele avama, milleks avatud talude päev annab suurepärase võimaluse.

«Eesti inimesed hindavad aina enam kohalikku päritolu toitu. Avatud talude päeval saab näha, kust toit tuleb ja kes seda kasvatab, millega tõuseb meie inimeste teadlikkus ja lugupidamine kodumaise toodangu suhtes veelgi,» rääkis ta.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo kutsus  avatud talude päeval põllumeestelt küsimusi küsima.

«Eesti inimeste kokkupuude põllumajandusega on jäänud aasta-aastalt üha napimaks,» lausus ta. «Eesti põllumees on alati hoidnud külalistele südame avatud ja on igal ajal valmis selgitama, kuidas kasvatatakse vilja ja karja ning miks tuleb põldudel tõrjuda kahjureid või taimehaigusi.»

Esimene avatud talude päev oli 2015. aastal, kui oma uksed avas  147 talu ja põllumajandustootmist ning taludesse tehti ligikaudu 45 000 külastust. 2016. aastal osales 234 talu ja tehti ligikaudu 85 000 külastust.

Täna saavad külastajad näha nii suuri farme kui ka väiksemaid talusid, moodsat põllumajandustehnikat ja väiketööstusi, erinevaid loomi ja taimi. Kohapeal saab maitsta ehedat talutoitu ja osta kaasa kohalikke tooteid.

Talusid aitavad leida kaks eestimaist nutirakendust LiveTeam ja Navicup, paberkaardid leiab Olerexi ja Alexela suurematest tanklapoodidest ning Rimi «Talu toidab» lettidest.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, maamajanduse infokeskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ning Eestimaa talupidajate keskliit. Korraldamisse on kaasatud kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondist.

Copy
Tagasi üles