Nõuanded avatud talude päevaks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud talude päev tutvustab maaelu selle kõige paremas ja laiemas mõttes.
Avatud talude päev tutvustab maaelu selle kõige paremas ja laiemas mõttes. Foto: Marko Saarm

Pühapäeval, 23. juulil kutsuvad kolmanda üle-eestilisel avatud talude päeval endale külla 280 talupidamist ja põllumajandustootjat.

Mida tasuks sel puhul meeles pidada? Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Karolin Lillemäe vahendab küllakutsujate nõu, kuidas päev saaks kulgeda sujuvalt ja kõigile nauditavalt.

Esmalt tasub tutvuda talude programmiga. Nii saad endale kõige huvipakkuvamad kohad välja valida ja minna sinna sellel kellaajal, kui programmis on sinu perele kõige põnevamad tegemised. Programmi leiab veebilehelt www.avatudtalud.ee.

Riietu nii, et farmielu su tuju ei rikuks. Loomakasvatuses on ikka omad iseloomulikud lõhnad ja mis kõik veel – arvesta sellega ja riietu vastavalt. Vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided.

Ole kena ja järgi vastuvõtjate juhiseid. Sa tuled ju taludesse ja põllumajandusettevõtetesse külla. Kui liikumiseks lubatud alad on eraldi märgitud, siis pea neist kinni. See võib olla vajalik sinu enda, su laste, aga ka talu loomade turvalisuse huvides.

Pargi auto selleks ettenähtud kohta. Teepervedele parkides jälgi, et sa ei takistaks liiklust ja ohutus oleks tagatud.

Võta kindlasti kaasa hea tuju ja uudishimulik meel. Maal on ju mõnus uudistada ja päeva nautida! Küsi pererahvalt küsimusi ka, nii saad kõige paremini teada, kuidas see Eesti toit ikkagi kasvab ja kuidas maaelu käib.

Võta kaasa sularaha. Kuigi külastused on tasuta, võib programmis olla põnevaid töötubasid, millel on sümboolne tasu. Samuti saab paljudes kohtades osta maitsvat talutoitu, millest sa ju ei taha ilma jääda. Aga talus pangaautomaati pole.

Jäta võimalusel oma lemmikloom koju. Säästad nii taluloomi ja ka oma karvast sõpra. Kui ta on sul siiski kaasas, tuleb jälgida võõrustajate juhiseid. Kui tahad kindlasti koos lemmikloomaga talusid külastada, helista palun ette ja räägi pererahvaga läbi.

Tee vahvast päevast pilte ja jaga neid internetis Instagramis või avatud talude päeva Facebooki lehel märkega #avatudtalud. Siis saavad päevast osa ka need, kes mingil põhjusel osa võtta ei saa.

Avatud talude päev kuulutatakse avatuks homme kell 10 Kaspri talus Tartumaal.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja ning Eestimaa talupidajate keskliidu eestvedamisel sõidutavad huvilisi tasuta bussid. Viljandist väljub eribuss homme kell 9 Vabaduse platsilt. Bussile oli etteregistreerimine, aga vabade kohtade olemasolu korral saab peale ka ilma ette teatamata kohale tulles.

Talusid aitavad leida kaks eestimaist nutirakendust LiveTeam ja Navicup, paberkaardid leiab Olerexi ja Alexela suurematest tanklapoodidest ning Rimi «Talu toidab» lettidest.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, maamajanduse infokeskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ning Eestimaa talupidajate keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondist.

Copy
Tagasi üles