Digilevi saatjate sagedus muutub

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiboks
Digiboks Foto: Sille Annuk / Postimees

Neljapäeval hakkavad ETV, ETV2, Kanal2 ja TV3 programmi edastavad digilevi telesaatjad Lõuna-Eestis tööle uuel sagedusel.

Sagedusemuudatus ei puuduta kaabeltelevisiooni kliente, vaid neid, kes vaatavad telerit välisantenniga.

Nagu teatas aktsiaselts Levira, viiakse digilevi 40. kanali saatjad üle madalama sagedusega 23. edastuskanalile Viljandis, Valgjärvel, Tartus, Valgas, Haanjas, Ähijärvel, Ruusmäel, Vastseliinas ja Kallastel.

See tähendab, et sagedusemuudatus hõlmab kuut maakonda: Viljandi-, Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Valga- ja Võrumaad.

Sageduse muutmise järel peab antenniga telerisaadete vaataja oma digiboksis või -teleris algsed tehaseseaded taastama. Nii puhastatakse seadme mälu ning leitakse teleprogrammid nende uutelt sagedustelt.

Levira andmeil võimaldab osa digitelereid vanade andmete kustutamist koos uue kanaliotsinguga ilma tehaseseadeid taastamata.

Levira võrguteenuste divisjoni direktor Tiit Tamm selgitas, et varasema 626-megahertsise sageduse asemel tuleb Lõuna-Eestis kasutusele 490-megahertsine sagedus.

«Madalam sagedus levib paremini ja kaugemale ning see on oluline digilevi parandamiseks,» lausus ta.

Tamm tõdes, et kui inimene seadistas oma digiseadmed esimest korda ise, saab ta ka nüüd asja suurema vaevata tehtud — see ei tohiks mõnest minutist kauem aega võtta. Küll nentis ta, et varemgi asjatundja abi kasutanud inimesed vajavad seda ilmselt ka nüüd.

Tamm lisas, et tehniliselt polnud võimalik madalamat sagedust võtta kasutusele kohe analoogtelevisioonist loobumise järel. Samuti oli tema sõnul muudatuseks vaja naaberriikide asjaomaste instantside kooskõlastust, mis on nüüd tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles