Põllumajandussõidukid pääsevad saateauto kasutamise kohustusest

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisest saavad suured traktorid või liikurmasinad ning nende haakes olevad sõidukid teedel liikuda saateautot kasutamata.
Sügisest saavad suured traktorid või liikurmasinad ning nende haakes olevad sõidukid teedel liikuda saateautot kasutamata. Foto: Marko Saarm / Sakala

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson allkirjastas täna määruse, mille alusel saavad kuni 4,2 meetri laiused traktorid või liikurmasinad ning nende haakes olevad sõidukid teedel liikuda saateautot kasutamata, kui sellega ei kaasne teistele liiklejatele lisaohtu.

Põllumajandusvaldkonnas kasutatavate traktorite ja liikurmasinate liikumine avalikult kasutatavatel teedel liigitub nende suure laiuse tõttu liiklusohutuse tagamiseks sageli erakorraliste vedude alla ning peab vastama määrusega kehtestatud nõuetele ja vajab tee omaniku eriluba. Uue määrusega antaksegi tee omanikule võimalus mõningatel puhkudel erivedusid saateauto ja reguleerija vajadusest vabastada. Uued nõuded on plaanis kehtestada hiljemalt juuli lõpuks, mil põllumajanduses algab sügishooaeg.

Muudatuse tulemusena saavad omavalitsus ja maanteeamet traktori või liikurmasina eriveoks luba andes vabastada need saateauto ja reguleerija kasutamise kohustusest, kui teel on tagatud tingimused ohutuks liiklemiseks. Samuti on põllumajandusvaldkonnas leevendatud erisõiduki tähistamise nõudeid ning eriveol lubatakse saateautona kasutada ka C1-kategooria sõidukeid, mis tervikuna lihtsustab tunduvalt traktorite ja liikurmasinatega seotud erivedusid.

Lisaks muudetakse määruses paindlikumaks teehooldemasinate liikumisele kehtivad nõuded, mis sarnaselt põllumajandustehnikaga kuulusid eriveoste vedamise regulatsiooni alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles