Lõimeleer toob kokku välismaal elavad eesti noored

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval algab Viljandimaal väliseesti noortele mõeldud pärimuskultuuri suvelaager.
Esmaspäeval algab Viljandimaal väliseesti noortele mõeldud pärimuskultuuri suvelaager. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval algab kultuuriakadeemia eestvedamisel Viljandimaal väliseesti noortele mõeldud pärimuskultuuri suvelaager Lõimeleer, millest võtab osa 26 inimest 13 riigist.

Projektijuht Anett Männiste ütles, et tänavu ehk teisel laagriaastal oli huvi eelmise korraga võrreldes kaks korda suurem ja et laager täitus hoogsalt, jagati osalejad kahte rühma: ühed paiknevad Viljandimaal Tääksis ning teised Abjas.

Registreerunuid on isegi Ameerika Ühendriikidest ja Kõrgõzstanist, aga suurem osa tuleb ikkagi Euroopa riikidest, näiteks Rumeeniast, Tšehhist, Itaaliast ja Luksemburgist.

«Sel aastal oleme ka laagrikava mitmekesisemaks teinud, näiteks Abja lapsed saavad käia ringreisil taludes ja õpivad mängima kuuekeelset kannelt, samal ajal kui Tääksi lapsed naudivad põnevat muusika ja olemise töötuba,» andis Anett Männiste kultuuriakadeemia kodulehe vahendusel selgitust.

Tema ütlemist mööda käivad laagrilised ühistegevusena Tääksis Maavalla festivalil ürgturul, kus kaubeldakse pärimusliku käsitööga ning näidatakse ja õpetatakse vanu käsitööoskusi.

Laagrites on juhendajateks Viljandi kultuuriakadeemia huvijuhi-loovtegevuse õpetaja eriala tudengid ja oma ala spetsialistid, kes rahvuslike toitude ning rahvapäraste oskuste, tantsude ja mängude tutvustamise kõrval vestavad lastele jutte ning meisterdavad nendega. Osalejatel on võimalik suhelda Eestis elavate lastega.

«Lõimeleeri laager aitab noortel väliseestlastel tugevdada sidet kodumaaga, õppida midagi uut ja arendada eesti keele oskust mänguliste tegevuste kaudu,» sõnas laagri idee autor Priit-Kalev Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles