Biometaani tanklate võrgustik laieneb Viljandi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli

Riigile kuuluv sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab 12 biometaani tankimise võimalusega tankla rajamist kokku 2,23 miljoni euroga. Toetusraha eraldatakse Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. Üks tanklatest on kavas rajada Viljandisse.

Toetusprogrammi eesmärk on taastuvate transpordikütuste kasutamise laialdasem levik, mis loob eeldused ka kohaliku metaankütuse tootmise käivitamiseks.

«Tanklate rajamisega üle Eesti suureneb gaasi kui transpordikütuse kasutus, sest paralleelselt biometaaniga pakutakse rajatavates tanklates ka surugaasi. Kui esialgu võib biokütuse pakkumine tanklates olla tagasihoidlik põhjusel, et seda Eestis veel ei toodeta, on prognoos positiivne. Kümne aastaga on võimalik tänu biometaani kasutuselevõtule vähendada fossiilse süsinikdioksiidi õhkupaiskamist 16 000 tonni võrra,» kõneles KIK-i energeetika juhtivkoordinaator Siim Umbleja.

Biometaani tanklate taotlusvooru laekus 31 projekti. Toetusmeetme töötas välja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Eelmisel aastal olnud taotlusvoorus rahastati kolme tanklaprojekti summas 440 000 eurot ning selle tulemusena tekib surugaasi tankimisvõimekus Võru linna, Jüri alevikku ja Tallinna Sikupilli asumisse. Võru tankla on juba töövalmis ning seda kasutavad enamasti maakonnaliinide bussid. Teised tanklad peaksid valmima käesoleva aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles