Mõttemängud annavad minevikule vürtsi

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloog Tõnno Jonuks on keskendunud mineviku religioonidele. Viimastel aastatel on põhirõhk kandunud esemeuurimustele.
Arheoloog Tõnno Jonuks on keskendunud mineviku religioonidele. Viimastel aastatel on põhirõhk kandunud esemeuurimustele. Foto: Margus Ansu

​Arheoloogide Tõnno Jonuksi ja Kristiina Johansoni raamat «101 Eesti arheoloogilist leidu» sisaldab asjatundlikku valikut ja professionaalset käsitlust, kuid jätab ruumi ka fantaasiale. Tähelepanuväärselt paljud raamatus kajastamist leidnud esemed on pärit Viljandimaalt.

Nii mõnedki arheoloogid üle ilma vihkavad sõna «aare». Arusaadavatel põhjustel on see väljaspool akadeemilisi ringkondi saanud muistse kulla sünonüümiks. Samas on aarde tähendus ajas muutlik ja suurel määral isiklik.

Ajaloolastele on sagedasti kõige hinnalisemad aarded pealtnäha lihtsad esemed, mis on valmistatud täiesti tavalistest materjalidest ja mõeldud igapäevaseks kasutamiseks, sest need jutustavad mineviku inimeste elu vähe tuntud külgedest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles