Avakontserdil esineb vanamuusika lipulaev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vanamuusika festivali avakontserdil esineb Andres Mustoneni kunstilisel juhtimisel Hortus Musicus koos Iisraeli lauljatari Etty Ben-Zakeniga. Mustonen on Ben-Zakeniga koostööd teinud varemgi.
Viljandi vanamuusika festivali avakontserdil esineb Andres Mustoneni kunstilisel juhtimisel Hortus Musicus koos Iisraeli lauljatari Etty Ben-Zakeniga. Mustonen on Ben-Zakeniga koostööd teinud varemgi. Foto: Peeter Langovits

Viljandi vanamuusika festivali homsel avakontserdil esineb Eesti vanamuusika lipulaev, peagi 45. tegevusaastat märkiv Hortus Musicus Andres Mustoneni juhtimisel koos Iisraeli lauljatari Etty Ben-Zakeniga.

Valik ei ole juhuslik: möödub 35 aastat esimestest Viljandi vanamuusika päevadest. Festival kannab küll järjekorranumbrit 32. Põhjus on lihtne: keerulistel ja segastel üheksakümnendatel korraldati festivali üle aasta. Festivali kunstiline juht on väsimatu Neeme Punder, kes valis seekordseks teemaks «Lauluga läbi sajandite». Nii kõlavadki avakontserdi kavas «Mõrsja sõlmib lahti paelad, peig minestab» juudi-hispaania rahvalaulud, millele on seaded loonud Iisraeli tunnustatud helilooja Eitan Steinberg.

«Eitan Steinbergi ja Etty Ben-Zakeni ladiinoprojekt sai alguse aastal 1998, kui alustati juudi-hispaania rahvalaulude kogumist juudi-hispaania kogukondades Marokos, Iisraelis ja Balkanil,» tutvustas avakontserti festivali korraldust juhtiv Aivar Trallmann. «Nende laulude päritolu ulatub keskaegsesse Hispaaniasse – juudid on ju Pürenee multikultuurses keskkonnas elanud sadu aastaid. 1492. aastal, kui nad katoliiklikust Hispaaniast välja aeti, rändasid nad ida poole, Osmanite riiki ning lõuna poole Põhja-Aafrikasse.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles