Müra võetakse uurimise alla

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised mürafoorid on Eesti koolides rendil olnud juba mitu aastat.
Sellised mürafoorid on Eesti koolides rendil olnud juba mitu aastat. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Oleme kõik noored olnud ja müra-kära armastanud, nendib mittetulundusühingu Ökokratt eestvedaja Priit Adler. Tegelikult pole see tervisele sugugi ohutu.

«Põhiprobleem on see, et müra on koolides valdav,» ütles Adler. «Teine häda on kõrvaklappidega valju muusika kuulamine.»

Tihti ei osata unehäireid, ärritumist, väsimust ja mitmesuguseid haigusi müraga seostada. Ka noored ei märka ohte enne, kui hädad käes, paraku on siis juba hilja.

Just sel põhjusel kuulutasid mittetulundusühendus Ökokratt ja keskkonnamüra asjatundjate rühm koos õpetajatega välja üleriigilise üliõpilaste ja õpilaste mürauurimuste võistluse.

«Soovime, et noored pööraksid tähelepanu müra olemusele ja olemasolule, et nad hakkaksid kaasa mõtlema ning suudaksid teha teadlikke valikuid liigse müra tõrjumiseks,» selgitas Priit Adler.

Võistlusele oodatakse töid, kus käsitletakse kokkupuuteid häiriva müraga, müra vastu võitlemise või hoopis müra tõttu kannatamise kogemusi ning seda, kas müra on kasvatanud või kahandanud suutlikkust midagi teha.

Müra on koolides valdav

Valuoja põhikooli direktor Matti Orav tõdes, et müra on õppeasutustes suur mure. «See väsitab nii õpetajaid kui õpilasi. Tihti seda ei teadvustata ega märgata,» lausus ta.

2009. aastal rentis Valuoja kool Ökokratilt kuuks ajaks mürafoori. Kui müratase on kõrge, annab foor helisignaaliga märku ning näitab punast tuld, kollane tuli on hoiatuseks ja roheline tuli näitab lubatavat nõrka müra. Mürafoorid aitavad hoida koolides noorte tervist ning on abiks õpetajatele.

«See oli väga tore distsiplineeriv vahend,» kiitis Matti Orav. «Algklassides võiks selline asi olla kogu aeg, siis mõistaks nii õpilased kui õpetajad, et asju saab ka vaiksemalt ajada.»

Parematele kõrvaklapid

Mürauurimuste võistlus on mõeldud koolinoortele alates kuuendast klassist kuni ülikoolini. Tingimustega on võimalik tutvuda Ökokrati kodulehel www.okokratt.ee. Uurimistöid oodatakse 1. oktoobriks aadressil MTÜ Ökokratt, Saluvälja 3, Kuusalu küla, 74609 Harjumaa. Ümbrikule tuleb lisada märge «Uurimistöö».

Kõiki esitatud töid hinnatakse vanuserühmade järgi ja iga vanuserühma kolme paremat premeeritakse rahasummaga. Parematele antakse elektroonilist müra summutavad kõrvaklapid.

Samasugune võistlus leidis aset ka mullu. Laekunud uurimistööd anti lavastaja kätte, kes tegi selle põhjal etenduse. Eile esietenduski Tallinnas Hopneri majas Miksteatri uuslavastus «Müra».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles