Teeks kokkuleppe!

, Viljandi linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühma esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan-Mart Salumäe
Juhan-Mart Salumäe Foto: Erakogu

(Samasisulise sõnavõtuga esines Juhan-Mart Salumäe ka eileõhtusel Viljandi linnavolikogu istungil.)

ILMSELT OLEME kõik sattunud peale sellele, kui kaks väikest last omavahel vaidlevad. Olin mõned aastad tagasi Tartus õppides ühes koolis vaatluspraktikal, kui juhtusin vahetunnis kuulma kahe poisi vaidlust. Üks ütles teisele, et too on kõige laisem inimene maa peal. Teine ei tahtnud sellega kuidagi nõustuda ja teatas: «Hoopis sina oled suurim laiskvorst.» Nii jahmerdasid nad mitu minutit südikalt ja sugugi ei paistnud, et nad oleksid laisad.

Tulles tänasesse päeva, pean tõdema, et olen niisugust koolipoisilikku vaidluskultuuri kohanud viimasel ajal Sakala veergudel. Samasugust kultuuri peegeldab ju ka see, kui volikogu liikmete seisukohti või tegevusi hakatakse tembeldama valimistest ajendatuks. Viimase kümne päeva jooksul on nii linnapea kui volikogu aseesimees kasutanud Sakala vahendusel teiste inimeste seisukohtade tõlgendamiseks lähedal seisvaid valimisi või siis vähemasti sellele viidanud.

KÕIGE SELGEM näide sellest vaatab meile vastu 20. juuni Sakala uudisloost «Eksmeeri ärritas otsus korras park uuesti üles tuhnida». Selles seisab: «Kiviberg leidis, et praeguseks on kuuskedest saanud pigem poliitilise võitluse ajend. «Valimised lähenevad ja kõik tahavad silma paista,» märkis ta.»

Volikogu aseesimees Harri Juhani Aaltonen aga viitab Urmas Suigi artiklit kommenteerides asjaolule, et Suik võib kandideerida eelolevatel valimistel, mis justkui vähendaks tema sõnavõtu kaalu (vaata 27. juuni Sakalast Aaltoneni artiklit «Uskumatu lugu» ja 20. juuni lehest Suigi kirjutist «Poliitika keskendugu tulevikule» – toimetus).

Katsu sa nüüd tõestada, kas linnapeal ja volikogu aseesimehel on õigus või mitte. Mina võin ju öelda, et nad eksivad ja üritavad sildistada opositsiooni ebakonstruktiivseks, võttes samas osa opositsionääride tõstatatud teema eest kiidusõnad endale, kui jätavad alles need kuused, mille nad paar nädalat tagasi soovisid maha võtta. Kuid sama hästi võivad meer ja aseesimees sõnada, et opositsiooni liider püüab näidata olukorda endale sobivas valguses ja otsib valimisteks tähelepanu. 

Nii et see on sõna-sõna-vastu-olukord, kus lugejad peavad oma kõhutunde pealt otsustama, kellel on õigus.

Ühtlasi ei aita selline arutelu meid kuidagi lähemale tegelikult arutelu all olevate teemade lahendamisele.

MINU ISIKLIK arvamus on, et me võiksime volinikena selliseid pseudoargumente vältida või siis vähemasti loobuda arvamisest, et meie sõnadel on kuidagi suurem kaal kui teiste rahvaesindajate omadel. Me kõik oleme volikokku valitud võrdsetel alustel. Minu sõnal on sama suur kaal kui volikogu aseesimehe ja linnavalitsuse liikmete omal.

Seega teen ettepaneku normaliseerida olukord ja astuda ühele pulgale. Minu silmis on selleks kaks võimalust: me kõik loobume sildistamast üksteise tegevust valimistest ajendatuks või siis lepime kokku, et meie kõigi tegevusi tõlgendatakse kui valimistest motiveerituid. Mõlemal juhul oleksid kõik volinikud ja linnavalitsuse liikmed võrdses positsioonis ning keegi ei saaks ennast teiste seast suurema pühakuna välja tuua.

Valimised on aga ukse ees ning kolm ja pool aastat kogemust volikogus ei luba mul uskuda, et keegi ajendatuse silti ei kasuta. Seetõttu pakun välja, et lepime kollektiivselt kokku: kuni valimiste lõpuni tõlgendataksegi igat meie liigutust valimistest ajendatuks. Siis oleme ühel ja samal pulgal, ei grammigi paremad ega halvemad kui kolleegid meie kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles