Ühinevad omavalitsused on valimisteks valmis, maavanem valimistoiminguid tegema ei pea

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Erich Palm
Viljandi maavanem Erich Palm Foto: Marko Saarm

Et Viljandimaa ühinevad omavalitsused on kõik vajaliku eelseisvateks kohalikeks valimisteks ettevalmistamisel tähtaegselt ja seadustes sätestatut järgides täitnud, siis Viljandi maavanemal omavalitsuste asemel valimistoiminguid teha ja valimistega seotud otsuseid vastu võtta ei ole vaja.

Eelolevate kohalike omavalitsuste volikogude valimiste käigus ühinevad Viljandimaal vabatahtlikult kellegagi kõik kohalikud omavalitsused, välja arvatud Viljandi linn. Ühinemiste tulemusena jääb pärast valimisi Viljandimaale omavalitsusüksustena üks linn ja kolm valda.

Hiljemalt käesoleva aasta 15. juuniks pidid ühinevad omavalitsused haldusreformi seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse sätetest tulenevalt olema teinud järgmised valimistoimingud või võtnud vastu asjakohased otsused:

  • määranud ühinemisel moodustuva kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu liikmete arvu;
  • moodustanud ühinemisel tekkiva uue valla või linna territooriumil vähemalt ühe valimisringkonna;
  • moodustanud ühinemisel tekkiva uue valla või linna territooriumil valimisjaoskonnad;
  • nimetanud valla või linna valimiskomisjoni liikmed ja kuni kaks asendusliiget.

Ühinevate omavalitsuste puhul oli oluline, et vastuvõetud otsused oleksid kattuvad.

Kui omavalitsused ise poleks tähtajaks kattuvaid otsuseid vastu võtnud, oleks need seaduse kohaselt pidanud vastu võtma kohaliku omavalitsusüksuse asukoha järgne maavanem ehk Viljandimaal Viljandi maavanem koos asjaomaste volikogudega 19. juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles