Matemaatikapisikut ei ole vaja ravida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanimas vanuseklassis saavutas võidu Jakobsoni gümnaasiumi abiturient Siim-Erik Paju, kes pälvis ka Maramaa võistluse tänavuse Oskari.
Vanimas vanuseklassis saavutas võidu Jakobsoni gümnaasiumi abiturient Siim-Erik Paju, kes pälvis ka Maramaa võistluse tänavuse Oskari. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval olid Viljandi raekotta kutsutud August Maramaa nimelise matemaatikavõistluse võitjad, kellest igaüks sai seal kaela oma nimega klaasist medali.

Tänavu oli juba kahekümnes kord, kui Viljandi koolide parimad matemaatikatundjad kunagise legendaarse linnapea nimelisel võistlusel ülesandeid lahendasid ning endi hulgast paremaid selgitasid.

Viljandi volikogu esimees Tarmo Loodus ütles vastuvõtule tulnud õpilaste, nende vanemate ja õpetajate ette astudes, et võistluse pikk ajalugu on märkimisväärne. «Maramaa on meie linna aukodanik ja see on suur väärtus. Linnapea, kes on olnud õpetaja ja õpikute koostaja ning matemaatikast võlutud, pole sugugi igapäevane,» toonitas ta.

Äsja abilinnapea ametisse astunud Ardo Agasild lisas, et ilmselt oli tema lend viimane, kes jõudis enne kõnealuse traditsiooni algust Viljandis kooli lõpetada ning jäi seega võistlusel osalemise rõõmust ilma.

«Teeb kadedaks,» nentis ta praegusi võitjaid silmitsedes. «Teid kõiki, kes te siia kutsutud olete, ühendab matemaatikapisik. Loodan, et te ei hakka seda ravima, vaid see kandub edasi põlvest põlve.»
Et vastuvõtul tähistati ühtlasi August Maramaa 130. sünniaastapäeva, sai seal sõna ka suurmehe järeltulija Markus Haamer. Tema pani noortele südamele, et vanusest olenemata on inimestel ikka võimalik

väärtusi luua. «Alati on kuhugi püüelda,» kinnitas ta.

Ülesanded said raamatuks

Tähistamaks nimeka võistluse juubeliaastat, oli selle peakorraldaja Toomas Rähn koostanud raamatu, mida ta vastuvõtul esitles.

Trükisesse «20 Maramaa võistlust» on talletatud võistluste tulemused, ülesanded ja nende vastused aastatest 2002—2011. Seal on ka meenutused inimestelt, kes on võistluse organiseerimisega seotud olnud.

Eelmise sellise trükise pani Rähn kokku 2001. aastal. Seal on kirjas esimese kümne aasta andmed.

«Kui linnavalitsuselt tuli ettepanek uus raamat teha, siis natuke kõhklesin,» tunnistas Toomas Rähn. «Tartus teatris käies kohtusin aga juhuslikult ühe endise õpilasega, kes ütles, et kui tal vahel närv väga mustaks läheb, võtab ta Maramaa võistluse ülesannete kogu, lahendab sealt mõne ülesande ning saavutab uuesti tasakaalu. See andis tõuke raamat ikkagi kokku panna lootuses, et seda on kellelegi vaja.»

Kolm vanuseklassi

Tänavune August Maramaa nimeline matemaatikavõistlus korraldati traditsiooniliselt veebruaris maagümnaasiumis. Võistlustest osavõtu õiguse said õpilased, kes olid edukalt esinenud maakonna matemaatikaolümpiaadil.

Paremad selgitati välja kolmes vanuseklassis.

Seitsmenda ja kaheksanda klassi arvestuses osutus parimaks Paalalinna gümnaasiumi kaheksanda klassi neiu Maarja Niinemets. Teise koha sai Jakobsoni gümnaasiumi kaheksanda klassi tüdruk Getter Põru ning kolmanda Paalalinna gümnaasiumi kaheksandas klassis õppiv Mariann Liigand.

Üheksanda ja kümnenda klassi arvestuses osutus võitjaks Sille Habakukk Jakobsoni gümnaasiumi kümnendast klassist. Teiseks tuli Priidik Vilumaa maagümnaasiumi kümnendast klassist ja kolmas oli Mats Mikkor Jakobsoni gümnaasiumi kümnendast klassist.

Kahe viimase gümnaasiumiklassi õpilastest pälvis võidu Jakobsoni gümnaasiumi abiturient Siim-Erik Paju. Teise koha sai Tanel Kiis ja kolmanda Rivo Allik. Nemad õpivad Jakobsoni gümnaasiumi üheteistkümnendas klassis.

Võistluste Oskari, mis antakse õpilasele, kes on aastate jooksul saavutanud seal  märkimisväärselt palju häid tulemusi, pälvis Jakobsoni gümnaasiumi abiturient Siim-Erik Paju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles