Arbuusist on saanud kõige populaarsem jaanitoit

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuusist on saanud eestlaste jaanilaua lahutamatu kaaslane.
Arbuusist on saanud eestlaste jaanilaua lahutamatu kaaslane. Foto: MERILY SMIDT/SAKALA

Eesti ühe suurima jaeketi Maxima müügistatistika näitab, et jaanipühade ajal võidutsesid inimeste söögilaual arbuusid, tomatid, värsked kartulid ja hele õlu ning eelistati süüa kanašašlõkki.

Tänavuste jaanipühade ajal tarbisid Eesti inimesed jaeketi statistika põhjal võrreldes mullusega oluliselt enam värskeid puu- ja köögivilju.
«Kõige populaarsem toode oli pühade ajal arbuus, mida jaanipäeva eel ja ajal osteti koguni üle 114 tonni,» ütles Maxima Eesti kommertsdirektor Kristina Mustonen. «Arbuusile järgnesid tomatid, hele õlu ja värsked kartulid ning seejärel igapäevaselt ostukorvis eelistatud kaubad, nagu näiteks banaanid, kurgid ja piim.»

Suuremat huvi on sel aastal müügistatistika kohaselt pälvinud kergemad lihatooted. «Inimesed soetasid sel aastal pühadeks aktiivsemalt kanaliha ja sellest marineeritud tooteid. Palju osteti ka kala ja krevette, kuid siiski jäid suur hulk tarbijaid taaskord ustavaks sealihale. Erinevaid grillimiseks sobivaid eelvalmistatud lihatooteid osteti ligi 190 tonni,» kirjeldas Mustonen. 

Jookidest osutusid populaarseimateks erinevad mineraal- ja lauaveed ning lahjad alkohoolsed joogid.

«Pühadeperioodil osteti suurtes kogustes laua- ja mineraalvett, millele järgnesid mahlad ja karastusjoogid. Kõikide alkohoolsete jookide müügis oli näha mullusega võrreldes tarbimise langust, kuid enim soetati heledat õlut,» täpsustas Kristina Mustonen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles