Sajad lelud ootavad muuseumis

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi muuseumis eile avatud näitusel «Möödunud sajandi mänguasjad» saab näha sadu mänguasju kunstiõpetaja ja kollektsionäär Heli Männi erakogust. 

Mänguasju koguma hakata ei olnud Heli Männil plaanis, algul olid vaid mõned karud nukumuuseumi kaisukarude näitusel, lisaks nukud, lauamängud ja autod. Sõpradelt ja tuttavatelt tuli aga näituse käigus rohkesti lisa ja õige pea oli mänguasju juba üllatavalt palju, 700 ringis.

Edaspidi on mänguasju saadud antiigilaatadelt, taaskasutusest ja annetajatelt ning praegu on kogu suurus umbes 6500 eset. Algsele nukkude enamikule on püütud tasakaaluks koguda autosid, lauamänge, koolitarbeid ja mänguloomi. Kõige vanemad asjad kollektsioonis on XIX sajandi lõpust pärit glasuurportselanist nukud, kõige uuemad tänapäeva multifilmitegelased. Omaette kollektsiooni osaks on suveniirnukud ja -loomad, neid on 1550.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles