Viljandi mängib lipuväljakutega topeltmängu

Heino Laiapea
, maleentusiast Põdrala vallast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Laiapea
Heino Laiapea Foto: Peeter Kümmel / Sakala

(Arvamuslugu on ajendatud teisipäevases Sakalas ilmunud artiklist «Eksmeeri ärritas otsus korras park uuesti üles tuhnida».)

LIPUVÄLJAKUTOETUST on eraldatud kaheksale linnale või alevikule. Need on Haapsalu, Paide, Kohila, Laagri, Maardu, Keila, Saue ja Viljandi. Viimasena nimetatu on neist kaheksast ainus, kes taotleb ka teisest programmist keskväljaku uuendamist. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» raames soovitakse rajada või rekonstrueerida avalik ruum Põlvas, Tõrvas, Võrus, Raplas, Kärdlas, Valgas, Rakveres, Viljandis, Narvas, Kuressaares, Põltsamaal, Elvas, Kuremäel, Tallinnas ja Jõhvis.

Viljandi keskväljaku kujundamise arhitektuurikonkursi võitis töö «Tasa sõuab». Selle seletuskirjast saab teada, et lipuväljak tuleb keskväljaku ühe osana.

«Vabaduse plats on väärikas plats maavalitsuse ees, mis muutub kameeleonina vastavalt olukorrale. Tavakasutuses saaks väljakul korraldada näituseid, veeta mõnusalt vaba aega nautides linnaruumi. Kontserdi korraldamisel tekib ühe võimalusena lava vabadussamba ette, pingid jaotatakse aga väljakule.

Suuremad muudatused väljakul tekivad paraadi läbiviimisel. Ajutiselt eemaldatakse väikevormid, ka bussipeatus. Sõjakolonnid liiguvad mööda Tallinna tänavat ja sisenevad väljakule Tasuja puiestee poolsest otsast. Väljaku äärt mööda liigutakse vabadussamba ja lipumastide ette, tehes kummarduse vabadusvõitlejatele. Seejärel pöördutakse maavalitsuse hoone ette, kus oleks tribüün riigipeale. Publik ääristab väljakuid ja platsile suunduvaid teid, moodustades selleks hetkeks teiste mõõtmetega linnaruumi.

Suurim publik ja kasutus väljakule tekib festivalide ajal, kus Vabaduse platsi üks külg suletakse. 

Lipuväljaku juurde saab paigaldada ajutised piletikioskid.»

LIPUVÄLJAK TULEB linna keskväljakule varem või hiljem. Mitut lipuväljakut pole Viljandile vaja. On kilplaslik kulutada raekoja pargis riigi ja linna raha, et nimetada see ümber lipuväljakuks.

Teen ettepaneku peatada kogu tegevus raekoja pargis. Kui linnal tuleb selle eest maksta trahvi, saab seda teha omaosaluse arvelt. Kui sellest raha üle jääb, ostetagu linnade koolidele malendeid. Siis on lootust, et tulevased linnajuhid oskavad rohkem ette näha ja iseseisvalt mõtelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles