Sõidueksamil hakatakse eelistama äsja autokooli lõpetanuid

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: STANISLAV MOSHKOV/

Pikkade sõidueksamijärjekordade leevendamiseks eelistab eksamikeskus nüüdsest sõidueksami aegu broneerides äsja autokooli lõpetanuid. Korduseksamit saab A- ja B-kategoorial sooritada alates 30 päeva möödumisest luhtunud katsest.

«Korduseksamid on üks nendest põhjustest, miks sõidueksamitele tekivad pikad järjekorrad. Äsja autokooli lõpetanud juhikandidaadid on oodanud nädalaid võimalust ning pikk paus sõidupraktikas võib eksamile tulles  neile saatuslikuks saada,» selgitab maanteeameti eksamikeskuse juhataja Risto Kasemäe.

Seepärast registreeritakse edaspidi sõidueksamile eelisjärjekorras autokooli äsja lõpetanud juhikandidaate ning korduseksamile saab registreerida 30 päeva möödudes ebaõnnestunud katsest. «Igal läbikukkumisel on oma põhjus, juhikandidaadil tuleb oma oskusi veel lihvida ning selleks on mõistlik võtta lisatunde autokoolist või juhendajalt. Sõiduoskuste lihvimine nõuab aga omakorda lisaaega,» rääkis Kasemäe.

Maanteeamet ootab eksamil juhikandidaadilt iseseisvat sõitu, mis eelkõige väljendub selles, et juhikandidaat märkab iseseisvalt kaasliiklejaid ja liikluskorraldusvahendeid ning liikleb nendega kooskõlas.

«Kui autojuhikandidaadid kohe eksamile saavad, on suurem tõenäosus, et nad selle läbivad ning pikas perspektiivis võib see vähendada eksamijärjekordi,» lausus autokoolide liidu juht Enn Saard.

Mai lõpust on eksamineeritaval võimalik enda sõidueksami protokolli vaadata maanteeameti e-teeninduse postkastist. Eksamiprotokolli vaatamine eeldab e-teenindusse sisselogimist ning on hea materjal eksamil tehtud vigade ülevaatamiseks ja enesetäiendamiseks.

Maanteeamet on selle aasta esimese viie kuuga vastu võtnud 11 528 sõidueksamit, millel kukkus läbi 4847 eksaminandi ehk 42 protsenti kõigist sooritajatest. Esimesel katsel läbis sõidueksami 51 protsenti eksaminandidest ning kaks või rohkem katset tegi 35 protsenti läbikukkujatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles