Inimesed kipuvad sulavale järvejääle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalda ja jää vahel on veeriba ning kuiva jalaga jääle enam ei pääse, kuid see hulljulgeid ei takista ning järvel liigub iga päev inimesi.
Kalda ja jää vahel on veeriba ning kuiva jalaga jääle enam ei pääse, kuid see hulljulgeid ei takista ning järvel liigub iga päev inimesi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel päevadel jääle tekkinud vesi ja suured praod koolilapsi ja kalamehi ei hirmuta, sest kuigi päästeamet hoiatas selle eest juba märtsi keskel, võib inimesi endiselt veekogudel liikumas näha.

Veel eile hommikul võis Viljandis näha kesklinnast Paalalinna poole sibavat koolijütsi, kes koolitee lühendamiseks otse üle järve lõikas, ehkki pudedust reetvalt hallikas jää oli suuri lompe täis.

Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik ütles, et sooja ilmaga muutuvad jääolud tundidega, jääle kogunev vesi lisab koormust ning veekogule minna on äärmiselt riskantne. «Voolavatelt veekogudelt on jää juba läinud ning järvedel on see päevade küsimus,» lausus ta.

Kiige sõnul peaksid vanemad lastele kindlasti ohte selgitama ja keelama neil veekogudele minna. Väikseid lapsi ei tohi täiskasvanu veekogu lähistel aga kunagi üksinda jätta.

Kordamine pole liiast

Paalalinnas Kaare kooli ruumides tegutseva Valuoja põhikooli direktor Matti Orav ütles, et õpilastele kõneldakse jääle mineku ohtudest igal sügisel. Kevaditi pole koolijuht seda lastele üle korranud.

«Need teemad on meil jutuks klassijuhatajatundides ja ehk peaks tõepoolest üle rääkima, millal tasub jääle minna ja millal mitte,» sõnas Orav.

Küsimuse peale, mida ta teeks, kui tööle või koju sõites praegu järvel oma õpilasi näeks, vastas direktor kiiresti: «Peaksin auto kinni ja ütleksin, et nad riskivad nii oma elu kui tervisega, ning kindlasti räägiksin sellest ka vanematele.»

Direktor lubas juba täna õpetajatele südamele panna, et nad lastele jääohte meelde tuletaksid.

Kalurid kipuvad ikka järvele

Ehkki Viljandi järvel on jäämass kaldast täiesti lahti sulanud, ei takista see kalamehi veekogule minemast. Enam-vähem iga päev Viljandi järve ääres viibiva sõude­treeneri Ruth Vaari sõnul on jääl kalastavate inimeste arv viimasel ajal küll hüppeliselt vähenenud, aga mõned hulljulged käivad järvel siiski iga päev.

«Neid ei saa ju keelata ka, kui nad omal vastutusel lähevad, aga järves on palju allikaid ja kunagi ei või teada, kui paks jää tegelikult on,» muretses Vaar.

Marek Kiik lausus, et täiskasvanud inimesed peavad olukorda kainelt hindama ning hoiduma jääle minekust, sest nii pannakse ohtu enda ja õnnetuse korral appi tõttavate pealtnägijate elu.

HÄDAABI

Läbi jää vajumise korral tuleb helistada hädaabitelefonile 112.
• Viljandimaal on tänavu päästjatele olnud üks vee- või jääohuga seotud väljakutse.
• Eestis on tänavu kolme esimese kuuga uppunud kolm inimest.
Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles